Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП заради слабите изборни резултати, които оставиха социалистите на четвърто място след "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС.

Оставката ѝ ще бъде утвърдена от Конгрес на партията, който най-вероятно ще бъде свикан в началото на януари 2022 г. До провеждането му тя остава председател на социалистите, а след това един от сегашните ѝ заместници ще организира пряк избор за следващ лидер на левицата.

"От вчера една група от БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото от 5 г. тези хора го правят, те са вътрешната опозиция. Има хора, които подкрепят председателя. Не е изненада това, но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя Антон Кутев. Изненада е, че инициативният комитет на Румен Радев ми иска оставката – имаме писмо от социалистите в комитета", каза Нинова на пресконференция във вторник.

"Предлагам им да не се занимават с партийно строителство. Инициативният комитет да гледа балотажа на президентските избори – това им е работата, не да се занимава с оставките на БСП", добави тя.

На 15 ноември Антон Кутев, който е член на Националния съвет на БСП, и евродепутатът Елена Йончева поискаха незабавна оставка на лидера на левицата.

"Поемам цялата отговорност, вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да кажа истината. Мълчах, за да няма вътрешни караници, да изглеждаме авторитетни. Затова подавам оставка като председател на БСП", каза Нинова.

"Обективните причини за резултатите ги знаете – машинният вот затрудни нашите избиратели, особено възрастните хора. Covid-кризата също, но тези причини са извън нас. Има и субективни причини, но аз поемам отговорността изцяло", добави лидерът на БСП.

"Причините за случилото се са дълбоки и заровени назад във времето. Всичко започна от задкулисието в БСП – мислеха, че могат да сложат сламен председател и той да им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция. Пет години тя не спря. През тези години у хората остана впечатление, че ние се караме помежду си и мълчейки, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието и зависимостите в БСП и желанието ми да изчистя тези зависимиости“, добави Нинова.

"Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре. Не хвърлям вина върху никого. Но Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет", каза подалата оставка председателка.

Нинова нарече „Продължаваме промяната“ „новата президентска партия“ и заяви, че Кирил Петков и Асен Василев са отнели 10-15% от гласовете на левицата, която е с малко над 10 процентни пункта подкрепа.

В събота – 20 ноември – Изпълнителното бюро на БСП ще свика Национален съвет, който трябва да даде мандат за преговори за съставяне на редовно правителство.

На 15 ноември Христо Иванов също подаде оставка като лидер на "Да, България" заради слабите изборни резултати. Същото сториха председателите на "Зелено движение", които са част от "Демократична България". И другата формация в коалицията ДБ - ДСБ - ще има избори за ново ръководство, обяви ген. Атанас Атанасов.

Ръководството на ВМРО, начело с лидера Красимир Каракачанов, също ще бъде сменено, след като патриотичната формация спечели едва 1% подкрепа на парламентарните избори и около половин процент на президентските, на които издигна Милен Михов.


Прочетете още:

Катастрофата на социолозите 2

Кой получи по-малко гласове от Луна на президентските избори



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024