БСП избра нов председател и призова свой депутат да напусне парламента (Обновена)

Новината е обновена в 15:30 на 15 юни 2024 г.


Атанас Зафиров ще бъде временният председател на БСП. Това реши Националният съвет на партията на своя пленум. Зафиров беше избран със 104 гласа "за" и 3 "въздържал се"

До избора му се стигна, след като по-рано през седмицата Корнелия Нинова подаде оставка като лидер и призна, че резултатът на партията от вота на 9 юни е "катастрофален". Нинова обаче нито потвърди, нито отрече дали ще се яви на следващите преки избори за лидер на БСП.

Според устава на партията някой от досегашните заместници на Нинова има право да изпълнява длъжността ѝ при нейно оттегляне. Това са Атанас Зафиров, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, бившата депутатка Ирена Анастасова и Кристиан Вигенин, който беше избран за евродепутат.

Зафиров досега беше зам.-председател на партията по коалиционна политика и народен представител в шест парламента. Той ще бъде начело на БСП до есента, когато трябва да се проведат вътрешни избори, които да определят новия партиен лидер.

От днес започва пълен цикъл на отчет и избори в партията, който трябва да приключи до края на септември. До 10 ноември ще се проведе пряк избор на председател.

Освен своята оставка се оказа, че Нинова е подала оставката на цялото Изпълнително бюро. Така от днес всички зам.-председатели и членове на Изпълнителното бюро също са в оставка.

Един от членовете на левицата - Георги Свиленски, заговори за "преврат" срещу Нинова, в който участват Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Атанас Зафиров и Борислав Гуцанов.

"Това са хората, които бяха най-близко до Нинова и нямаха морала, честта, да седнат очи в очи с нея и да изговорят всичките тези проблеми. А вчера, доколкото разбирам, са се събрали. Взели са решение да се присъединят към подписката на тези 63-ма или 64-ма души, които искат пленум и свикват пленум без материали, без документи, без анализи. Нали смисълът на пленума е да направи това, за което ще ме питате. Защо се стигна дотук?", каза Свиленски.

И още промени

Националният съвет на партията реши, че начело на ПГ на БСП ще застане Борислав Гуцанов. Само ден по-рано обаче Нинова предложи тази позиция да бъде заета от Георги Свиленски и се очакваше именно той да заеме поста. В събота обаче партията взе друго решение.

За зам.-председател в новото 50-о Народно събрание e предложен Драгомир Стойнев. Избран е и ръководител на делегацията на партията в ЕП. Това ще бъде Кристиан Вигенин, който е един от двамата евродепутати, които социалистите успяха да изпратят в Брюксел.

Друга изненадваща промяна последва срещу един от приближените съпартийци до Нинова. Националният съвет гласува единодушно Калоян Методиев да не бъде в парламентарната група на БСП и го призова да не полага клетва като народен представител в новия парламент.

Методиев е бивш лидер на младежкото СДС. Той е избран за депутат, след като Нинова му отстъпва своето място в столичния 25-и МИР и избира да стане депутат от Благоевград. Това се случва в разред с решението на Изпълнителното бюро бившата лидерка да влезе в парламента от София.

Групата на БСП от 19 депутати може да намалее до 18, ако Методиев все пак остане в НС като независим депутат.

В търсене на ляво обединение

На брифинг след пленума на отговори на журналисти отговаряха доскорошните заместници на Нинова - Зафиров, Вигенин, Владимир Босков и Гуцанов. На него стана ясно, че БСП продължава с опитите си да обедини лявото и ще протегне ръка към всички изключени от формацията членове, както и към други леви партии и президента Румен Радев.

Гуцанов заяви, че този курс на обединение е важен и БСП ще подаде ръка към "институции, които бяха избрани благодарение на БСП преди години".

"Имаше определени разминавания, ние и сега не винаги сме на едни и същи позиции, но трябва да се градят мостове, а не да изпаднем в изолация", обясни той, като не назова поименно държавния глава Румен Радев, но БСП няма друг избран начело на институция в последните години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024