Тримата членове на БСП в инициативния комитет на Румен Радев - Кристиан Вигенин, Радослав Гайдарски и Ирена Анастасова - публично се разграничиха от позицията на структурата по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

По-рано днес ИК защити както Радев, така и Петков в съобщението си, наричайки "анахронизъм" конституционния текст, който забранява заемането на депутатски или министерски постове от лица с двойно гражданство.

"Подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница", се казва в становището на ИК за преизбиране на Румен Радев.

Комитетът се председателства от Цветеслава Гълъбова, Анна Заркова и Йордан Камджалов - нито един от тях не е представител на политическа партия.

В късния следобед обаче БСП се разграничи от тази позиция и съобщи, че тя е обявена от името на комитета, без да е съгласувана с членовете му.

"Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания", се казва в позицията на тримата представители на БСП в инициативния комитет на Радев.

Те наричат "Продължаваме промяната" "политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност".

"Ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение", се казва още в писмото, разпространено от БСП.

"Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации", казват още авторите му.

БСП е една от партиите, които участват в комитета на президентската двойка - там присъстват и представители на "Продължаваме промяната", и на "Има такъв народ" (партията, която първа повдигна казуса с гражданството на Петков). Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" също заяви подкрепата си за Румен Радев.


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин