Тримата членове на БСП в инициативния комитет на Румен Радев - Кристиан Вигенин, Радослав Гайдарски и Ирена Анастасова - публично се разграничиха от позицията на структурата по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков. 

По-рано днес ИК защити както Радев, така и Петков в съобщението си, наричайки "анахронизъм" конституционния текст, който забранява заемането на депутатски или министерски постове от лица с двойно гражданство. 

"Подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница", се казва в становището на ИК за преизбиране на Румен Радев. 

Комитетът се председателства от Цветеслава Гълъбова, Анна Заркова и Йордан Камджалов - нито един от тях не е представител на политическа партия.

В късния следобед обаче БСП се разграничи от тази позиция и съобщи, че тя е обявена от името на комитета, без да е съгласувана с членовете му. 

"Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания", се казва в позицията на тримата представители на БСП в инициативния комитет на Радев. 

Те наричат "Продължаваме промяната" "политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност". 

"Ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение", се казва още в писмото, разпространено от БСП. 

"Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации", казват още авторите му. 

БСП е една от партиите, които участват в комитета на президентската двойка - там присъстват и представители на "Продължаваме промяната", и на "Има такъв народ" (партията, която първа повдигна казуса с гражданството на Петков). Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" също заяви подкрепата си за Румен Радев. 


  Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков