БСП се разграничи от позицията на комитета на Румен Радев за Кирил Петков

Тримата членове на БСП в инициативния комитет на Румен Радев - Кристиан Вигенин, Радослав Гайдарски и Ирена Анастасова - публично се разграничиха от позицията на структурата по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

По-рано днес ИК защити както Радев, така и Петков в съобщението си, наричайки "анахронизъм" конституционния текст, който забранява заемането на депутатски или министерски постове от лица с двойно гражданство.

"Подобна постановка за гражданството в 21-и век и в условията на членство на България в Европейския съюз и други международни организации, е анахронизъм. В частност, тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница", се казва в становището на ИК за преизбиране на Румен Радев.

Комитетът се председателства от Цветеслава Гълъбова, Анна Заркова и Йордан Камджалов - нито един от тях не е представител на политическа партия.

В късния следобед обаче БСП се разграничи от тази позиция и съобщи, че тя е обявена от името на комитета, без да е съгласувана с членовете му.

"Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в кампанията на Кирил Петков и "Промяната продължава". Защитата на правата, включително политическите, на българските граждани, живеещи в чужбина, са и трябва да останат приоритет на българската държава.

Не приемаме внушението, че върховният закон на България, който всъщност гарантира тези права, е причина за тяхното ограничаване. Казусът тук не засяга стотиците хиляди български граждани, защото те не са извършили престъпление. Кирил Петков, независимо при какви обстоятелства, е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в настоящата кампания", се казва в позицията на тримата представители на БСП в инициативния комитет на Радев.

Те наричат "Продължаваме промяната" "политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност".

"Ние очакваме не ИК да оправдава Петков, а Петков да се извини на президента, че го е подвел и че днес тези негови действия се отразяват негативно на предизборната му кампания. Все още не го е направил и изглежда няма намерение", се казва още в писмото, разпространено от БСП.

"Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации", казват още авторите му.

БСП е една от партиите, които участват в комитета на президентската двойка - там присъстват и представители на "Продължаваме промяната", и на "Има такъв народ" (партията, която първа повдигна казуса с гражданството на Петков). Коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме" също заяви подкрепата си за Румен Радев.


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024