bTV ще излъчи документалния филм "Навални", който спечели "Оскар"

Документалният филм "Навални", за който Христо Грозев беше отличен с "Оскар", ще бъде излъчен от bTV в петък, 24 март.

Това е първата българска национална телевизия, която ще покаже филма пред масовата аудитория. "Навални" ще се излъчи в праймтайма на bTV - от 20 ч. в петък вечер.

Досега "Навални" беше достъпен за гледане през стрийминг платформата HBO Max.

Филмът разказва за историята на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през лятото на 2020 г., насред кампанията за регионалните избори, когато той едва не изгуби живота си по време на полет с пътнически самолет в Русия.

Политикът беше спасен благодарение на бързата намеса на местен екип на "Спешна помощ", като няколко дни по-късно бе евакуиран с медицински самолет до Германия по настояване на тогавашния канцлер Ангела Меркел.

Най-интересният сюжет от филма показва как Алексей Навални и Христо Грозев от "Bellingcat" тръгват по следите на отровителите и успяват да разкрият, че руските тайни служби стоят зад отравянето му с новичок.

Навални дори разговаря по телефона с един от участниците в тайната операция, като се представя за началник от контраразузнаването и го държи близо 50 минути на линия. През това време агентът сам разказва как точно е поставена отровата и изразява разочарование, че опозиционерът все пак е успял да оживее.

Въпреки всичко Алексей Навални се върна в Русия в началото на 2021 г., където беше арестуван още на летището и откаран в затвор. В момента той излежава две присъди от общо 11 години затвор заради фиктивни обвинения.

"Идеята е българска, голяма част от финансирането беше също мое в началото. Много се гордея, че това може да се нарече български проект и всички мои колеги ще се съгласят с това", каза Христо Грозев след получаването на наградата "Оскар" за "Навални".

Той изрази надежда, че отличието ще помогне филмът да бъде гледан от "поне още 20 милиона души", за да може те да се запознаят с фактите около случая.

"А те са, че режимът в Русия има програма за елиминиране и убийство на собствените си граждани, които имат смелостта да тръгнат срещу властта. Това ще даде и допълнителен контекст за войната, която се води в момента", каза още Грозев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024