"Булгартрансгаз" дължи 260 млн. лв. за транзит на руски газ, които няма как да вземе от Русия Снимка: © Булгартрансгаз

Държавната компания "Булгартрансгаз" дължи близо 260 млн. лева на хазната заради това, че пренася транзитно руски газ по "Турски поток" през България за Сърбия и Унгария. Това потвърди директорът на дружеството Владимир Малинов, цитиран от БНР, като задълженията са натрупани за месец. Няма възможен механизъм, по който плащането да бъде изискано от "Газпромекспорт".

Руският енергиен гигант е доставчикът на газа за страни от Европа през България по тръбата, построена по времето на третия кабинет на ГЕРБ, начело с Бойко Борисов. Сумата, която "Булгартрансгаз" формално дължи на българския бюджет, е натрупана заради въведената в средата на октомври такса за внос и пренос на руски газ в размер на 20 лв. на мегаватчас. Мярката беше предложена с мотиви, че е част от ограничаването на доходите на Москва, с които финансира войната, която започна и води в Украйна от февруари 2022 г.

Народното събрание гласува новата такса по формално предложение на депутата от ДПС Йордан Цонев, но при дискусиите стана ясно, че текстовете са на Министерството на финансите. Новите разпоредби обаче бяха така написани, че не този, който търгува с руски газ - "Газпромекспорт", а собственикът на газопреносната мрежа дължи парите - без да е ясно как той самият си ги събира.

По документи "Турски поток" през България се води "разширение на българската газопреносна мрежа" и инфраструктурата е собственост на "Булгартрансгаз". Взетите от държавната компания заеми за строежа на тръбата - над 3 млрд. лв. - трябва да се изплащат от транзитните такси, които тя получава, в продължение на години. Почти целият капацитет за транзит на газ е резервиран от "Газпромекспорт" за период от 20 години и друг газ на практика не може да минава по трасето по силата на тези договори.

Месец след въвеждането на новата такса за транзит на руски газ парламентът "редактира" закона - точно за да избегне допуснатото задлъжняване на "Булгартрансгаз" без възможност държавната компания да си поиска тези пари от руската страна. Дори и вече "Газпромекспорт" да е длъжникът по закон, това не отменя натрупаните суми на сметката на "Булгартрансгаз" до момента.

"Булгартрансгаз" е подал съответната акцизна декларация за първия отчетен период, който е 13/31 октомври. Подали сме го към Агенция "Митници". Стриктно изпълнявайки указанията на министъра на финансите по отношение установяване на начина на произход на природния газ. Така че очакваме да намерим най-правилното решение по отношение на тези вече натрупани задължения на "Булгартрансгаз" към фиска. За първия период са около 140 000 000 лв. Вторият период, който е вече от ноември до влизането в сила на закона. Общата сума би била в порядъка на 260 000 000 лв.", обясни Малинов.

Преди няколко дни подобни числа цитира и президентът Румен Радев, който прати закона, въвеждащ таксата от 20 лв. на мегаватчас внесен или транзитиран руски газ, на Конституционния съд. Държавният глава "заплаши", че този закон може да доведе "Булгартрансгаз" до фалит.

Междувременно новата българска такса за руския газ през България газа възмути Унгария и Сърбия, които се притесниха, че това ще оскъпи горивото за техния пазар.

Позицията на българското правителство е, че това няма да се случи, защото "Газпромекспорт" им продава на фиксирани цени по дългосрочни договори, а приходите от допълнителната такса ще са дължими от руската компания на българската хазна.

"Турски поток" през България на практика остана почти единственото трасе, по което руски газ стига до Европа по тръбопровод. Европейският съюз още не е наложил санкции за Москва по отношение на газа, каквито има за вноса на петрол, но Кремъл спря доставките за редица европейски страни - в това число и България, след отказа да се плаща в рубли за суровината. Газопроводите "Северен поток" 1 и 2 не функционират. Другото трасе руски газ да достига до Европа, е през Украйна, която Русия от десетилетия иска да заобиколи като транзитен маршрут.

В края на миналата седмица заложените потенциални приходи от близо 2 млрд. лв. годишно към държавния бюджет от въведената нова такса за пренос на руски газ бяха извадени от приходната част на Бюджет`24. За това се разбраха ПГ на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и подкрепящите управлението ДПС на среща с финансовия министър Асен Василев. Причината е, че не е сигурно, че такива постъпления изобщо ще има.

България наложи такса върху транзита на руски газ. Какъв ще е ефектът от това


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024