Бьорн Хьоке: Човекът, който изведе AfD до победа с неонацистки лозунги и "Лада Нива" Снимка: © Getty Images

Бьорн Хьоке е човекът, заради когото "Алтернатива за Германия" спечели историческа победа в провинция Тюрингия и изпревари всички стари партии.

Хьоке е и човекът, срещу когото над 1,7 милиона германци са подписали петиция с настояване той да не бъде допускан на национални избори заради неонацистките си възгледи.

52-годишният бивш учител по история е роден и прекарал по-голямата част от живота си в Западна Германия.

Същият човек обаче експлоатира всички възможни символи на старата комунистическа ГДР, за да мобилизира подкрепа за партията си в Тюрингия.

Най-малко два пъти лидерите на "Алтернатива за Германия" са опитвали да го изключат от партията, защото крайните му възгледи заплашват да доведат до забрана цялата организация.

Днес повечето наблюдатели на AfD го смятат за нейния истински идеологически водач.

Осъден е да плати почти 18 000 евро глоба, защото повтаря една от ключовите фрази на Нацистката партия "Всичко за Германия" по време на речите си.

Това не му пречи да се яви с руска "Лада Нива" пред избирателната секция на 1 септември.

Бьорн Хьоке е живото олицетворение на разлома, върху който стои цялата германска политика 35 години след падането на Берлинската стена.

Родът му произлиза от Източна Прусия, но баба му и дядо му са принудени да напуснат родните си места след разгрома на Германия във Втората световна война. Заселват се в Нойвид в западната провинция Райнланд-Пфалц, недалеч от границата с Белгия. Бьорн Хьоке е роден през 1972 г. в друга западна провинция - Вестфалия. Завършва образованието си по "История и спорт" в още една западна провинция - Хесен.

Въпреки всичко това - семейството на Хьоке си остава със синдром на бежанци от Изтока, които смятат, че Западът на собствената им държава се държи арогантно спрямо тях. А в същото време Германия отваря врати за чужденци с различна национална принадлежност, религия и култура.

Първото училище, в което той започва работа, се намира край Франкфурт и е пример за германския опит за мултикултурализъм. Много ученици са от мигрантски семейства, децата се разделят на групички според етноса си, напрежението е съпътствано с дребна престъпност и наркотици.

Към 2001 г., когато Хьоке влиза в училището, крайнодесните партии в Германия са смятани за тотално неприемливи в мейнстрийм политиката. Още тогава обаче има данни, че той започва да дружи с представители на неонацистки формации.

През 2008 се премества в Борнхаген в Тюрингия, но отново избира да работи в по-богатата съседна провинция Хесен. Човекът, който му помага при местенето в Борнхаген, се оказва активист на т.нар. Национална демократическа партия, изповядваща радикална националистическа идеология.

Хьоке се радикализира още повече в този период, а през 2013 г. става основател на местната организация на току-що създадената "Алтернатива за Германия" и започва активно да подменя идейните ѝ основи като лидер на фракцията "Крилото".

При това - успешно. Първото ръководство на AfD налага образ на партията като евроскептична и икономически либерална формация, която не е доволна от политиката на Ангела Меркел за спасяването на държавите от еврозоната във финансова криза.

Хьоке обаче вади на дневен ред съвсем различни теми - антиислямизъм, отказ от срама от нацисткото минало, конспиративни теории за демографско "заместване" на европейците от мигрантите от Африка, отрицание на пандемичните мерки, отрицание на климатичните промени.

Анализаторите, които следят изявите му от години, смятат, че Бьорн Хьоке е изучавал речите на Йозеф Гьобелс като откриват не само стилистични прилики, но и множество "изпуснати" ключови думи от нацисткия речник - криминализиран в Германия от десетилетия.

През 2024 г. той беше осъден за това, че използва лозунга "Всичко за Германия" със съзнанието, че така нормализира старата хитлеристка риторика.

Същата фраза е била мото на "Щурмабтайлунг" - паравоенното крило на Нацистката партия.

В същото време - Хьоке използва разочарованията и страховете на останалите жители на Източна Германия. Лозунгът на изборите му е "Изтокът го може". Постерите на AfD го показват на мотор Simson от времето на ГДР с надпис "Да на младежта".

Всъщност - когато Хьоке е бил младеж в родното си място, никой от връстниците му не е карал Simson, a Kreidler, коментира сайтът Mercur. Политическите му съперници го обвиняват в лицемерие и присвояване на източната култура за личния си интерес.

Явно подходът е успешен, а регионалната принадлежност се използва и от други кандидати - водачът на "Левите" в Саксония се снима пред трабант и надпис "Източногерманка, саксонка, левичарка".

Пред системните партии в Германия стои огромен въпрос - докога ще могат да удържат консенсуса за "стената", която забранява всякаква колаборация с "Алтернативата". Преди всичко обаче следва да си отговорят защо допуснаха източните провинции да се изолират до такава степен, че най-радикалните и антизападни говорители да процъфтяват върху икономическата изостаналост на регионите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024