Чехия може да се яви на "Евровизия" с българска и руска певица. Украинци не харесват това Снимка: © Screenshot

"Дай ръка не се страхувай / С другите сестри поплувай / В морето ни нямаме място за тези омрази/ Пази, пази. Не тъгувай / Хоп троп момите не са нон-стоп на разположение ти / просто че сме сестри до край знай!". Това се пее на чист български език в една от песните, които могат да участват в "Евровизия" 2023. Тя обаче не е на България, а е част от националната селекция в Чехия.

Изпълнява я женската музикална група Vesna, в която членуват изпълнителки от няколко страни, сред които България, Словакия и дори Русия. Те ще трябва да се преборят с още четирима музиканти за шанса да представляват Чехия на тазгодишния песенен конкурс, който тази година се провежда в Ливърпул.

Групата съществува от близо шест години и се състои от шестима думи - българката Танита Янкова, родената в Русия Олеся Очеповская, Тереза Чепкова от Словакия и Патриз Фуксова, Бара Юранкова и Маркета Муцаткова, които са от Чехия.

Момичетата се запознават за първи път в Консерваторията "Ярослав Йежек" в Прага, където изучават джаз музика. Впоследствие през 2016 г. сформират група, като песните им се фокусират върху славянската култура и женствеността.

В дискографията си имат издадени два албума, в които умело съчетават елементи от фолклора с модерния поп, както и записи с Чешкия национален симфоничен оркестър и с челистката Терези Ковалова. Подгрявали са и за популярната норвежка певица Aurora по време на нейни европейски концерти.

Vesna имат опит с песенните конкурси макар и на по-малка сцена. През 2019 г. те печелят националната селекция на Чехия за конкурса The Origin Song Contest 07, който тогава се провежда в Минск, Беларус. С песента си "Morana" те завършват на 7-мо място на финала.

По пътя към "Евровизия" 2023

Група ще се опита да сбъдне мечтата на много поп изпълнители - а именно да излязат на сцената на "Евровизия". Първо обаче трябва да спечелят националната селекция в Чехия. Тяхното предложение за конкурса е песента "My sister's crown", която е написана от Танита и Патриз в сътрудничество с украински музикант.

Тя е на няколко езика. Куплетите са на английски, чешки и български, а припевът е на украински. Жените споделят, че са искали да използват славянските езици, тъй като самите те идват от малки държави, а английският е елементът, който обединява всички.

"Много фенове биха искали да пеем на тези езици. Надявам се, че това ще се хареса на много хора в България, а може би и на хора от Украйна", казва българският член на Vesna.

Самата Янкова изпълнява рап куплет на майчиния си език. Групата споделя, че песента е посветена на различни проблеми - "на това да нямаш достатъчно свобода или това да бъдеш съден от обществото".

"Сестро красива, толкова си силна / смела и единствена / короната е твоя", се пее в припева на украински.

Скандал с политически нюанси

И няма да бъде "Евровизия" без няколко скандала. Някои украински потребители в социалните мрежи изразиха недоволството си от песента на Vesna и в частност към това, че тя не само използва украинския език, но в изпълнението ѝ участва музикантка, свързана с Русия.

"Не ми харесва, защото във видеоклипа (към песента) има директни паралели. Показват как рускинята, която е самото олицетворение на Русия, яде борш. А боршът е националното ястие на Украйна! И вие се оправдавате", пише разгневен потребител в Twitter.

Други поискаха групата да "изгони" родената в Русия Олеся Очеповская заради асоциацията ѝ със страната агресор. В социалните мрежи се появиха и обвинения, че братът на Олеся, който също е музикант, има снимка, на която е с униформа от руската армия.

Снимковите материали и твърденията не могат да бъдат независимо проверени. Няма данни и руската изпълнителка от Vesna да е изразявала публично подкрепа за Русия.

"Фактът, че Vesna има член, роден в Русия (който при това няма никакви връзки с Русия), не е от значение за песента. Текстът казва на всички славянски народи да се изправят и да подкрепят Украйна - "нашите сестри не го свалят", пише фен на конкурса.

Вотът от чужбина е решаващ

В момента тече гласуването за избора на чешката песен, което ще приключи на 6 февруари. В него своят вот могат да дадат и хора от чужбина, като международните гласове имат по-голяма тежест от тези на чешките зрители. Резултатите ще зависят от 70% от международния вот и 30% от чешкия. Гласуването се извършва онлайн.

След обявяването и на петимата изпълнители, които ще се борят за това да представляват Чехия на конкурса, залаганията за това, че страната може да го спечели се вдигнаха. Към момента, букмейкърите я подреждат като петия възможен участник, който би грабнал победата. Много фенове на "Евровизия" смятат, че това се дължи именно на еуфорията около Vesna и "My sister's crown".

Това би бил грандиозен успех за страната от Централна Европа, която досега е участвала 10 пъти в песенния конкурс. Дебютира през 2007 г. и след серия от три поредни неуспеха се оттегля за пет години. През 2015 г. Чехия се завръща, а следващата година дори се класира за първи път и на големия финал. Най-добрият ѝ резултат досега е с песента на Миколас Йозеф - "Lie To Me", която ѝ отреди 6-то място през 2018 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтекли документи доказват плановете на Путин за световна кибервойна

Файловете Вулкан разкриват как руските служби ползват частни компании за кибератаки

21:03 - 30.03.2023

Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Защо човек от неправителствения сектор решава да влезе в политиката?

19:51 - 30.03.2023

Здравното министерство подписа договора за медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки трябва да бъде доставена през декември 2023 г.

19:49 - 30.03.2023

Русия обвинява България и Чехия, че ремонтират украински вертолети без лиценз

Москва твърди, че е забранила износ на резервни части, който е забранен много преди това от европейските санкции

18:29 - 30.03.2023

Ръководителят на МОК отхвърли критиките и се застъпи за връщането на руснаците в спорта

критиките на правителствата към завръщането на Русия в спорта са достойни за съжаление

17:24 - 30.03.2023

Всеки стажант във Vivacom ще черпи знания и опит от различни отдели на компанията

360-градусов професионален опит предлага Vivacom по повод 20-ата годишнина на стажантската си програма

17:24 - 30.03.2023

„Несравним цвят и яркост“: Диамантът The Eternal Pink отива на търг за $35 млн.

Цветните диаманти, особено розовите, напоследък достигат най-високи цени

17:11 - 30.03.2023