Църквата чества светите братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа

11 май е датата, на която църквата отбелязва паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий - създатели на първата българска азбука глаголицата и обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан-Павел II през 1980 г.

Родените в Солун духовници са канонизирани за светци заради своята просветителска дейност, довела до разпространение на християнството сред славянските народи в Европа през 9 век.

През 862 г. византийският император възлага на братята да създадат християнска литература, която да използват по време на мисията си в Моравия.

Св. Константин-Кирил вече е работил върху оригинална графична система, която отразява всеки звук от славянската реч в отделен знак. За основа на глаголицата той използва наречието, на което говорят славяните в Солун и което е част от българските диалекти по онова време.

Азбуката служи като писменост на старославянски език, за да могат богослуженията да са разбираеми за вярващите.

Глаголицата се разпространява първо в Моравия и Панония, но е възприета и в България. Учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий - са прогонени от Моравия след смъртта на Метдодий и са поканени да създадат книжовни школи в Преслав и Охрид от цар Борис I Покръстител.

В края на 9 век се създава и кирилицата под ръководството на св. Климент Охридски. Това е опростената и станала масова старобългарска азбука, която съвместява част от гръцките букви с глаголически знаци за всеки звук от речта.

По традиция църквата отдава почит към светите братя на 11 май, въпреки че светската традиция отбелязва празника на 24 май по Григорианския календар. На 27 юли се отбелязват и Св. Седмочисленици - учителите Кирил и Методий и техните петима ученици.

На 30 декември 1980 година с апостолическо послание папа Йоан-Павел II ги обявява за съпокровители на Европа, защото са допринесли за културното израстване на континента, създавайки мост между Изтока и Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023