Църквата чества светите братя Кирил и Методий - съпокровители на Европа

11 май е датата, на която църквата отбелязва паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий - създатели на първата българска азбука глаголицата и обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан-Павел II през 1980 г.

Родените в Солун духовници са канонизирани за светци заради своята просветителска дейност, довела до разпространение на християнството сред славянските народи в Европа през 9 век.

През 862 г. византийският император възлага на братята да създадат християнска литература, която да използват по време на мисията си в Моравия.

Св. Константин-Кирил вече е работил върху оригинална графична система, която отразява всеки звук от славянската реч в отделен знак. За основа на глаголицата той използва наречието, на което говорят славяните в Солун и което е част от българските диалекти по онова време.

Азбуката служи като писменост на старославянски език, за да могат богослуженията да са разбираеми за вярващите.

Глаголицата се разпространява първо в Моравия и Панония, но е възприета и в България. Учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий - са прогонени от Моравия след смъртта на Метдодий и са поканени да създадат книжовни школи в Преслав и Охрид от цар Борис I Покръстител.

В края на 9 век се създава и кирилицата под ръководството на св. Климент Охридски. Това е опростената и станала масова старобългарска азбука, която съвместява част от гръцките букви с глаголически знаци за всеки звук от речта.

По традиция църквата отдава почит към светите братя на 11 май, въпреки че светската традиция отбелязва празника на 24 май по Григорианския календар. На 27 юли се отбелязват и Св. Седмочисленици - учителите Кирил и Методий и техните петима ученици.

На 30 декември 1980 година с апостолическо послание папа Йоан-Павел II ги обявява за съпокровители на Европа, защото са допринесли за културното израстване на континента, създавайки мост между Изтока и Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024