ЧЕЗ: ЕРП-тата имат 250 млн. лв. загуба за 6 месеца, мораториумът няма да реши проблема Снимка: © bTV

Електроразпределителните дружества в България (ЕРП) и държавният Електроенергиен системен оператор (ЕСО) призоваха правителството да предприеме механизми в следващите 2 седмици, с които да ги компенсира финансово заради покачващите се цени на тока. Според тях мораториумът не решава проблема и те може и да не оцелеят заради големите загуби.

Председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд“ и „ЧЕЗ Разпределение“ Асен Христов обяви в ефира на bTV, че ЕРП-тата натрупали загуби от 250 млн. лв. за последните 6 месеца, като 70% от тях били на ЧЕЗ.

„Всеки ден ние плащаме около 1,5 млн. лв. повече, отколкото получаваме. Чакахме и знаехме, че регулаторът ще вземе решение поне за спиране натрупването на нова загуба. За да покрием загубите, трябва да спрем да трупаме нови. Ако питате мен, увеличението на тока може да стигне и до 25%. Тези 11%, които КЕВР предложи, според тях ни стига, за да не трупаме нови загуби“, каза Христов.

„В цялата енергийна система има верига – потребители, производители, по средата доставчици. Доставчиците, когато доставят ток, имат технически загуби – около 7% и половина, ние като ЕРП-та ги заплащаме от 500 до 600 лева на борсата. Търговците на нас ни го плащат за 130 лева на мегаватчас. Другото остава за наша сметка, това е законът. Когато цените се качват, регулаторът ги вдига леко и си покриваме загубата от предходната година“, обясни той.

Христов заяви, че мораториумът на цените, който депутатите наложиха от 16 декември до края на март 2022, спира трупането на нови загуби, но само отлага проблема.

Депутатите поставиха нови срокове в мораториума за цените на тока

„ЕРП-тата са изчерпали всичките си резерви, ЕСО-то също. Спираме инвестиционните програми, ограничаваме разходи, а това означава, че ако трябва да платим на фирма да оправи стълбовете, бавим плащането. Търсим начин за по-бързо получаване на средства – искаме търговците на електроенергия да ни плащат на 2 седмици, не на 1 месец“, каза той.

Христов добави, че увеличението на цените е било 4 пъти за една година и така ЕРП-тата не могат да издържат. Той заяви, че няма как да има спиране на тока, но може да създадем „юридическа криза“.

„Разбираме гледната точка, че хората не искат да им се вдигнат сметките. За да няма ликвидна криза, регулаторът ще го вземе като решение. Тримесечният мораториум ще докара нещата дотам, че при сегашните цени на тока натрупаната загуба ще е 500 милиона. Дружествата няма да издържат“, твърди Асен Христов.

На въпрос дали ЕРП-тата ще поискат шоково увеличение на цените, той отговори: „Ако дотогава оцелеем, ще поискаме“.

Според него могат да се намерят механизми за компенсация – през Фонда за енергийна сигурност, с намаляване на ДДС-та и по други начини. На министъра на енергетиката били предложени общо 4 механизма. „Проблемът е в липсата на ликвидност и във времето, не в цената“, каза Христов. „Ако в следващата седмица или две не намерим механизма, през януари вече ще е късно“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024