ЕС търси бързи споразумения по три закона за климата малко преди срещата на ООН Снимка: © Getty Images

Точно преди година в Глазгоу близо 200 държави се съгласиха да подобрят своите ангажименти в областта на климата, за да опитат да смекчат последиците от катастрофалната климатична криза. Обещанията трябваше да бъдат спазени до тазгодишната среща на върха на ООН (COP27), която се провежда в Кайро. Две седмици преди тя да се състои обаче по-малко от половината от тези държави всъщност са направили нещо по въпроса.

В Брюксел тази седмица ще заседават министри от 27-те страни от ЕС. Те ще обсъждат дали да се ангажират с повишаване на собствените си климатични цели, въпреки че някои от страните са скептични дали трябва да се съгласят да направят това до конкретна дата или дори изобщо.

В центъра на дебатите е стремежът за ускорени преговори по три нови закона за борба с изменението на климата, които да са готови навреме за срещата в Кайро, съобщава Ройтерс.

Законопроектите, които ще бъдат разглеждани, се отнасят към забрана на продажбата на нови автомобили с изкопаеми горива в ЕС до 2035 г., разширяването на естествени източници, които поглъщат CO2 като горите и определянето на задължителни национални цели за намаляване на емисиите. Предложенията са част от по-голям пакет от политики, договарян от страните от ЕС и Европейския парламент, предназначен за постигането на общата цел на блока за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г.

"ЕС трябва да бъде строителят на мостове, а мостове можеш да строиш само ако самият ти се смяташ за амбициозен", заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за политики в тази област.

Служител, представляващ ЕП в преговорите, посочва пред "Ройтерс", че постигането на споразумение преди COP27 ще покаже, че ЕС "ще направи повече, отколкото сме обещали".

Очаква се на срещата в Брюксел да бъде обсъдена и спорната тема за компенсация за щетите, които климатичните промени нанасят върху най-бедните в света. Това е въпрос, по който ЕС от години изразява твърда съпротива и по който тази година най-вероятно ще се дебатира в рамките на COP27.

"Ще представим идеи, за да сме сигурни, че адаптацията и загубите и щетите се разглеждат по начин, който развиващите се страни смятат за положителен. Смятам, че е изключително важно ЕС да играе тази роля", казва Тимерманс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024