Снимка: © covid.tobel.bg

Втори пореден ден новите случаи на Covid-19 в страната са близо 3500. И докато във вторник системата на Министерството на здравеопазването често отчита данните от почивните дни и цифрите се увеличават, то единният информационен портал в сряда показва над 19% положителни проби за денонощие.

Броят на починалите с доказан коронавирус остава висок – 93 души са загубили битката с инфекцията и жертвите от началото на пандемията доближават 22 хиляди. България е в тежък етап на четвъртата вълна до този момент.

Осем области се намират в тъмночервената зона – най-високата степен на заболеваемост от над 500 заразени на 100 хил. от населението в двуседмичен период. Това са София-град (560 на 100 хил.), София-област (501 на 100 хил.), Перник (709 на 100 хил.), Кюстендил (593 на 100 хил.), Видин (693 на 100 хил.), Монтана (655 на 100 хил.), Габрово (725 на 100 хил.) и Сливен (550 на 100 хил.).

С изключение на Плевен, Кърджали, Хасково и Смолян (жълта зона), останалите области се намират в червената – със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хиляди души за последните 14 дни.

Активните случаи на Covid-19 в страната са 54 065. В болници са постъпили още 787 пациенти с Covid, от които 91,5% не са имунизирани. В лечебните заведения са настанени общо 5646 пациенти с коронавирусна инфекция, а от тях 485 се нуждаят от интензивни грижи.

Междувременно ваксинационната кампания продължава с бавни темпове. През последните дни не се поставят по повече от 7-8 хиляди дози, като на 13 октомври са 7669. Общо 1 369 817 български граждани са напълно имунизирани (около 19,5% от населението), което ни отрежда последно място в ЕС.

МЗ съобщи, че заетите легла за Covid в страната са 71% от общия брой, а интензивните са заети на 63%, обявиха от здравното министерство. В България има 7268 легла за лечение на коронавирусна инфекция, от тях 760 са за интензивно лечение. Заети са 5646 легла, от тях 485 интензивни.

Ситуацията в София изглежда по малко по-различен начин – от 1569 легла са заети 1236. От разкритите 231 за интензивно лечение има 19 свободни.

От сряда в „Пирогов“ увеличават леглата с още 5. Основният проблем в болницата не е в липсата на легла, а във възможността да бъде осигурен медицински персонал, който да се грижи както за болните, заразени с коронавирусна инфекция, така и за останалите пациенти, подчертават от „Пирогов“. Там 8 от клиниките са преобразувани в Covid-отделения, в които се лекуват пациенти със средно тежки към тежки симптоми. Към 12 октомври са приети 188 пациенти с коронавирусна инфекция, от които 30 са настанени в реанимация и нито един не е ваксиниран.

„В Търговище имаме повече заети легла - над 30% от общия брой за областта. В Габрово и Шумен - също. За сметка на това, области като Враца и Плевен имат съответно 9 и 8% заетост на легла, предвидени за лечение на Covid“, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

„Няма място за паника и хаос, свързани с леглата за Covid-19. Системата е добре организирана и подготвена, само на някои места вероятно има регионални неуредици“, каза министър Стойчо Кацаров на пресконференция в сряда.

Всичко това обаче води до нови мерки срещу разпространение на заразата. Първо ограничения бяха въведени в София-област, Сливен, Видин, Перник и Кюстендил. Регионалните мерки засягат провеждането на масови събития, работата на кина, театри, фитнеси, езикови школи, провеждането на спортни събития. В София-област учениците преминаха на ротационен принцип на обучение, а в столицата това ще се случи „при увеличаване на заболеваемостта, гласи заповедта на РЗИ от вторник.

Нови Covid-мерки влизат в сила за София от четвъртък

От 14 октомври (четвъртък) в София влизат в сила нови ограничения като преустановяване на груповите извънкласни дейности и занимания, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия като събори и фестивали. Театрите, кината и фитнесите ще работят на 30% от капацитета, музеите и галериите не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на не повече от 15 лица на закрито и 25 лица на открито.

Част от мерките могат да не важат с пълна строгост, ако в обектите 100% от персонала и посетителите са ваксинирани.

Лекари от София дори призовават за пълно затваряне. Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов определи пред БНТ като „кошмар“ смесването на заразени с Covid и други болни пред кабинетите.

„Не трябва да се правят каквито и да е мерки, а да бъде въведен пълен локдаун, тъй като сме минали 500 на 100 000 души по заболеваемост. Всичко трябва да спре“, заяви той. „Надминали сме категорично пика на втората вълна от миналата пролет“.

Според проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести локдаун не е нужен, за да може бизнесът да работи нормално. Тя и колегите ѝ продължават да призовават хората да се ваксинират срещу Covid-19, защото това е доказано най-добрият метод за прекъсване разпространението на инфекцията.

„При нисък процент ваксинирани се предполага едно много широко разпространение на вируса със засягане на много хора. В процеса на тази циркулация вероятността вирусът да се измени, е много по-голяма. Затова е много важно да се повиши имунизационното покритие, така че да се ограничи броят на лицата, които са фактически материал за разпространение на вируса“, каза пред bTV д-р Нели Корсун.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"