Снимка: © Булевард България

„Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата“ – това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на пресконференция в сряда, на която МЗ даде актуална информация за разпространението на Covid-19.

След като няколко области въведоха по-строги мерки заради попадането си в тъмночервената зона (София-град, София-област, Перник и др.), Кацаров не даде подробности какви ограничения се обсъждат на национално ниво. „Обмислят се допълнителни мерки, но вероятно ще ги обсъдим в петък“, заяви той.

Кацаров се обяви за присъственото обучение с думите: "Ако не проведем качествено обучение, после кой ще ни лекува? Това ще ни се върне в следващите години".

Covid-19 в България: Нови мерки в 8-те тъмночервени области, интензивните легла в София се изчерпват

МЗ съобщи, че заетите легла за Covid в страната са 71% от общия брой, а интензивните са заети на 63%. В България има 7268 легла за лечение на коронавирусна инфекция, от тях 760 са за интензивно лечение. Заети са 5646 легла, от тях 485 интензивни.

Ситуацията в София изглежда по малко по-различен начин – от 1569 легла са заети 1236. От разкритите 231 за интензивно лечение има 19 свободни.

„В Търговище имаме повече заети легла - над 30% от общия брой за областта. В Габрово и Шумен - също. За сметка на това, области като Враца и Плевен имат съответно 9 и 8% заетост на легла, предвидени за лечение на Covid“, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

„Няма място за паника и хаос, свързани с леглата за Covid-19. Системата е добре организирана и подготвена, само на някои места вероятно има регионални неуредици“, каза Кацаров.

Здравният министър заяви, че МЗ работи усилено по осигуряване на допълнителна възможност за лечение на тежко болни с Covid чрез медикамента моноклонални антитела. Той все още не е одобрен за използване от Европейската агенция по лекарствата, но се използва в САЩ и други страни. Бившият американски президент се лекуваше по този метод (разработен от компанията Regeneron) по време на Covid-терапията си миналата година.

Кацаров каза, че с негова заповед може да се приеме разрешение за използване. Нужно е и решение на Министерски съвет за осигуряване на допълнително финансиране. „Подготвяме документация и сключване на договори. Надявам се до края на месеца да можем да осигурим медикаментите на болниците“, добави той.

„Решаващо в ситуацията с малък брой ваксинирани си остава имунизацията“, каза министърът.

Общо 1 369 817 български граждани са напълно имунизирани (около 19,5% от населението), което ни отрежда последно място в ЕС.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си