Стойчо Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата Снимка: © Булевард България

„Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата“ – това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров на пресконференция в сряда, на която МЗ даде актуална информация за разпространението на Covid-19.

След като няколко области въведоха по-строги мерки заради попадането си в тъмночервената зона (София-град, София-област, Перник и др.), Кацаров не даде подробности какви ограничения се обсъждат на национално ниво. „Обмислят се допълнителни мерки, но вероятно ще ги обсъдим в петък“, заяви той.

Кацаров се обяви за присъственото обучение с думите: "Ако не проведем качествено обучение, после кой ще ни лекува? Това ще ни се върне в следващите години".

Covid-19 в България: Нови мерки в 8-те тъмночервени области, интензивните легла в София се изчерпват

МЗ съобщи, че заетите легла за Covid в страната са 71% от общия брой, а интензивните са заети на 63%. В България има 7268 легла за лечение на коронавирусна инфекция, от тях 760 са за интензивно лечение. Заети са 5646 легла, от тях 485 интензивни.

Ситуацията в София изглежда по малко по-различен начин – от 1569 легла са заети 1236. От разкритите 231 за интензивно лечение има 19 свободни.

„В Търговище имаме повече заети легла - над 30% от общия брой за областта. В Габрово и Шумен - също. За сметка на това, области като Враца и Плевен имат съответно 9 и 8% заетост на легла, предвидени за лечение на Covid“, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

„Няма място за паника и хаос, свързани с леглата за Covid-19. Системата е добре организирана и подготвена, само на някои места вероятно има регионални неуредици“, каза Кацаров.

Здравният министър заяви, че МЗ работи усилено по осигуряване на допълнителна възможност за лечение на тежко болни с Covid чрез медикамента моноклонални антитела. Той все още не е одобрен за използване от Европейската агенция по лекарствата, но се използва в САЩ и други страни. Бившият американски президент се лекуваше по този метод (разработен от компанията Regeneron) по време на Covid-терапията си миналата година.

Кацаров каза, че с негова заповед може да се приеме разрешение за използване. Нужно е и решение на Министерски съвет за осигуряване на допълнително финансиране. „Подготвяме документация и сключване на договори. Надявам се до края на месеца да можем да осигурим медикаментите на болниците“, добави той.

„Решаващо в ситуацията с малък брой ваксинирани си остава имунизацията“, каза министърът.

Общо 1 369 817 български граждани са напълно имунизирани (около 19,5% от населението), което ни отрежда последно място в ЕС.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024