Доскоро Маркус Зьодер оглавяваше класациите на политиците с най-висок шанс да наследят Ангела Меркел начело на германското правителство. Министър-председателят на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз се радваше на широко одобрение заради строгия подход в справянето с пандемията от Covid-19. Именно тук бяха засечени първите случаи на болестта в Германия още през януари 2020 г. Мерките, които той въведе в началото на кризата в Бавария, скоро бяха приложени и в останалите провинции.

Сега обаче Зьодер се оказа замесен в сериозен скандал, който рискува да унищожи новия му позитивен имидж.

"Никой не е перфектен. Трябва да се учим от грешките си", беше реакцията на баварския лидер пред журналисти. Скромна оценка на фона на мащаба на проблема.

В сряда администрацията на провинцията призна, че резултатите от тестовете за Covid-19 на повече от 44 000 души са забавени с между една и две седмици. Сред тях е имало и близо 1000 души с положителни проби - хора, които не са поставени под карантина и са продължили да движат свободно, след като не са потърсени от властите. 900 от тях са идентифицирани и са информирани, макар и със закъснение. Здравните власти в Бавария са работили денонощно, за да компенсират изоставането.

Новината дойде в момент, в който Германия отчете ново повишение на случаите. В петък бяха съобщени 1449 нови положителни проби за денонощие, което е най-високото ниво от началото на май 2020 г. Фиаското с тестовете в Бавария предизвика остри критики срещу Зьодер и колегите му за това, че са изпуснали ситуацията от контрол.

Проучване на Шпигел: Германците очакват втората вълна и икономически последствия от пандемията

От юли всеки гражданин на Бавария има възможност да се тества безплатно за коронавирусна инфекция, независимо дали има симптоми на заболяването и дали е контактувал с потвърден пациент. Администрацията на Зьодер решава да действа изпреварващо, докато на федерално ниво все още се обсъжда въвеждането на задължителни изследвания за пътниците, завръщащи се от рискови зони.

Смята се, че прибиращите се от ваканция граждани са причината за близо половината от всички нови случаи на Covid-19 в страната. Бързото провеждане на изследвания е важно, защото сред контактните им лица може да има десетки непознати спътници от автобусите, влаковете или самолетите на туристите.

Министър-председателят поема инициативата и разпорежда създаването на импровизирани тестови центрове по магистрали, летища и жп-гари. Идеята звучи добре, изпълнението обаче се оказва пълен провал.

Първоначално са ангажирани доброволци от Червения кръст, тъй като нито една друга организация не успява да реагира на бързината, с която Зьодер иска да се действа.

Данните на изследваните граждани се попълват на ръка, защото баварската здравна служба не осигурява навреме необходимия софтуер. Оказва се, че някои от формулярите съдържат невярна или нечетима информация.

Зам.-председателят на Бундестага Клаудия Рот ("Зелените") е сред изследваните лица, които така и не научават резултата от "полевия" си тест.

Тя разказва пред журналисти, че е дала проба на летище "Франц Йозеф Щраус" в Мюнхен при прибирането си от чужбина на 2 август. След като не получава никаква информация за изследването, тя решава да си направи повторен тест в клинична лаборатория Аугсбург. Вторият резултат излиза още на следващия ден.

Рот обвинява Маркус Зьодер в това, че публичната му политика е довела до безотговорно и опасно отношение към епидемията.

"Темпото не беше заложено от нас, а от коронавируса. Цялото правителство съжалява, че бяха допуснати тези грешки и че толкова много хора бяха притеснени. Ситуацията е трудна, няма съмнение", каза той след признанието за кризата.

Опозицията призовава за оставката на регионалния министър на здравеопазването Мелани Хумл и за обяснения от Маркус Зьодер, който "не изпълнява отговорностите си и си играе със здравето на хората в Бавария".

Самата Хумл е предложила оставката си два път на Зьодер, но той не я приема. Твърди, че забавянето е грешка "не на стратегията, а на изпълнението й".

Михаел Келнер от партията на "Зелените" коментира, че скандалът в Бавария е резултат от "политиката, която залага на шоуто, вместо на съдържанието".

Ръководителят на местната структура на "Свободните демократи" посочва, че "липсата на лична отговорност след скандал от подобен магнитуд нанася перманентни щети върху политическата култура".

Великобритания наложи карантина на влизащите от Франция, маските в Брюксел са задължителни

Германия се справя значително по-добре от много други европейски страни при тестването и изолирането на преносители на Covid-19. Претоварването на системата в Бавария обаче е сигнал за потенциалните проблеми в страната в края на активния туристически сезон. Здравното министерство в провинцията твърди, че ще увеличи щата на служителите в центровете за тестване, а частни компании постепенно ще поемат управлението им, за да облекчат доброволците. Процесът обаче все още протича бавно, а броят на изследваният се увеличава всеки ден.

Преди всичко случаят с Бавария е тест за политическата амбиция на Маркус Зьодер - създаването на репутация като безупречен кризисен мениджър отне месеци. Рискът за съсипването й нараства с всеки изминал ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Андрей Ковачев е избран за един от петимата квестори в Европейския парламент

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент.

13:21 - 17.07.2024
Важно днес

ГЕРБ е с най-много комисии в 50-ия парламент, ДПС на Пеевски пое "Бюджет и финанси"

Гласуването премина без дебати в пленарната зала

12:49 - 17.07.2024
Кино и сериали

Никол Кидман и Лийв Шрайбър са перфектната двойка в нов криминален сериал по Netflix

Какво може да се обърка в едно от най-богатите семейства с огромна къща на плажа в Нантъкет?

12:01 - 17.07.2024
Важно днес

Радан Кънев: Ние сме единствената държава в ЕС, която не участва в дебата за бъдещето на Европа

"Ние не говорим кой ще е българският комисар, за какъв ресор за този комисар ще се борим", подчертава евродепутатът.

11:18 - 17.07.2024
Технологии

ИКЕА изтегля превантивно външна батерия

При връщане можете да получите заместващ продукт или сумата от покупката обратно

11:15 - 17.07.2024