Проучване на Шпигел: Германците очакват втората вълна и икономически последствия от пандемията

Мнозинството от хората в Германия очакват втора вълна на пандемията, още блокиране на социалния живот и значителни щети върху германската икономика, показва представително проучване на института за изследване на общественото мнение Civey, направен по поръчка на " Шпигел" сред около 5000 души в Германия.

Резултатите от изследването идват само няколко дни след демонстрациите срещу Covid-мерките, които обединиха по улиците на Берлин ативаксъри, конспиратори и крайнодесни.

Повече от четири от петима респонденти - 82 процента - очакват ограничителните мерки да бъдат затегнати отново до края на година. Около една трета дори „определено“ го приемат, а други 50 процента „по-скоро“ го очакват. Само малко повече от един от десет респонденти не очакват нови ограничения.

Безспорно е, че последните новини са допринесли за това много ясно становище. От няколко седмици броят на новите инфекции е доста над нивото през юни и институтът Робърт Кох говори за „голяма загриженост“ в този контекст. Съобщенията за епидемии във ваканционни райони вероятно са засилили опасенията, че завръщащите се биха могли отново да разпространят коронавируса.

Към това се добавят и предстоящото начало на новата учебна година, по-небрежното отношение по отношение на превенцията на много хора в ежедневието, както и снимките на хиляди протестиращи, претъпкани на антикоронните демонстрации.

По-малко очевидно е обаче, че онези, които очакват ново социално блокиране, често очакват дори по-строги мерки, отколкото през пролетта.

Това се посочва от относително мнозинство от 42 процента сред хората, които обикновено очакват нови ограничения. 27 процента от тази група смятат, че второто блокиране ще бъде като първото - със затворени магазини, ресторанти и доста строги ограничения за контакт. Други 30 процента, от друга страна, предвиждат по-спокойни ограничения, отколкото през пролетта.

Германците са почти единодушни какво би означавало строго второ блокиране икономически: 88 процента от анкетираните заявяват, че това ще влоши общата икономическа ситуация в Германия. 52 процента, или повече от половината, оценяват икономическите последици като „много отрицателни“. Само шест процента приемат, че това няма да има ефект, а други пет процента предполагат, че ще има положителен ефект.

Тези резултати са на база зададени конкретни въпроси относно ефектите от "подновено затягане на мерките срещу коровируса" - тоест строг вариант на евентуално второ блокиране.

Johnson & Johnson тестват обещаваща нова ваксина срещу Covid-19

Германците, от друга страна, са значително по-малко песимистични по отношение на възможните последици от такова строго второ блокиране върху личното им финансово положение - но и тук почти 30 процента от анкетираните очакват загуби. 62 процента заявяват, че не очакват никакви лични ефекти, а други три процента дори биха се възползвали финансово от кризата .

Този въпрос по-специално ясно показва кой е изложен на риск от икономическата пандемия.

Сред самоосигуряващите се, например, делът на тези, които се страхуват от отрицателни финансови последици, е най-висок от 56 процента. Сред тях и делът на онези, които очакват „много негативни“ последици, е много висок - 26 процента - в общото население е 12 процента. Очаквано, сравнително малко пенсионери се страхуват от лични отрицателни икономически ефекти.

Covid-детективите на Турция

Разликата между родителите и хората без деца също е много видима.

Възможното спиране на присъствените часове в училища и детски градини очевидно играе роля тук. Много майки и някои бащи тогава ще могат да работят само в ограничена степен или изобщо не, защото трябва да се грижат за децата си. Съответно 38 процента от респондентите с деца очакват финансови загуби срещу само 27 процента от анкетираните без деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024