Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация Снимка: © Screenshot: Nova

Коклюшът е заболяване, което би могло да бъде преодоляно с ваксинация, въпреки че негов носител може да бъде и ваксиран човек.

Това коментира директорът на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков.

"Един ваксиниран човек може да има в носоглътката си тази бактерия и да прекара болестта асимптоматично или да няма кличина проява, но да пренесе заразата към лице, което не е ваксинирано," каза д-р Здравков пред Nova.

По думите му време на ковид пандемията тежките случаи при бебета са били именно, когато те са идвали от неваксинирани семейства.

Здравков обясни, че при по-големите деца диагнозата "коклюш" не е трудна за поставяне, защото заболяването протича с много тежки пристъпи на залпова кашлица и има характерно поемане на въздух.

"За голямо съжаление, при-най малките деца под два месеца тази кашлица не е толкова характерна. Характерни са т.нар. апнеични паузи, при които бебето спира да диша за повече от 20 секунди," уточни лекарят.

Ако се проявят симптоми на кашлица при бебе, което няма два месеца, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ призова той.

"Ако продължава по-дълго, ако води до посиняване или пауза на дишането, това също е много аларамиращ симптом," допълва д-р Здравков.

В детската болница в София в началото на месеца са постъпили две деца с коклюш - едното е пренасочено към Инфекциозната болница, другото не е могло да бъде спасено.

"Второто дете за съжаление постъпи в доста тежко състояние на 10 април с дихателна и полиорганна недостатъчност и с белези на сепсис. Дали родителите не са потърсили навреме помощ, ми е трудно да кажа" каза лекарят.

Става дума за единия от двата случаи на починали бебета от болестта от Кюстендил, за които здравните власти съобщиха в петък. Второто дете от Кюстендил е било настанено в Националната кардиологична болница.

От началото на годината в страната са регистрирани 205 случая на коклюш, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според имунизационния календар в България, първите дози на бебета се поставят от втори, трети и четвърти месец, когато децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. Реимунизация се прави, когато децата са на възраст две години и след това на 6-годишна възраст. От 2020 г. е въведена още една допълнителна реимунизация на 12 години. Причина затова е, че се наблюдава постепенно отслабване на имунитета на ваксинираните.

Специалистите казват, че е небходима редовна реимунизация на възрастните, тъй като ваксината срещу коклюш защитава 73% от ваксинираните една година след имунизация и 34% от ваксинираните 4 години след имунизация.

"Дори имунизационното покритие да е много добро, пак имунитетът отслабва бързо, а хората, които не изграждат имунитет в отговор на ваксината са много," пише д-р Бояна Петкова, лекар с дългогодишен опит в лечението на детски заболявания и проследяване на нормалния растеж и развитие на деца.

Според нея е разумно и да се предлага реимунизация за коклюш на всички бременни във втория триместър, чиято последна реимунизация е преди повече от 4 години. Така майката ще образува нови антитела, които преминават плацентарната бариера и защитават бебето до 5-6 месец след раждането, когато вече е завършен имунизационният курс за коклюш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024