Д-р Меджидиев е "притеснен за Александровска", от ПП подозират планирана смяна на ръководството Снимка: © Булевард България

"Изключително съм притеснен от задълженията на УМБАЛ „Александровска“ защото това е Алма Матер."

Така министър Асен Меджидиев коментира пред bTV информацията около натрупаните дългове на Александровска болница, които са в размер на 24 250 740 лв. през периода 30.06.2021 г. до 31.08.2022 г., по данни на доклада на Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването във връзка с проверката на действията на органите на управление на дружеството.

"Изключително много сме ангажирани за възстановяване на финансовото състояние и нормалното функциониране на тази болница. След направения вътрешен одит, който възложих още с встъпването ми в длъжност, се видя, че състоянието изобщо не е прекрасно. Освен натрупаните просрочени задължения преди настоящото ръководство, и при него има нови натрупани просрочия в размер на 23 млн. лв.

Ние като кабинет, съвместно с хабилитираните преподаватели и БЧК, се стараем да създадем оздравителен план, с който този процес да бъде прекъснат. Държавата е осигурила финансов ресурс – подготвили сме заем, който да бъде отпуснат на „Александровска“ болница.", каза още служебният министър.

Д-р Меджидиев съобщи, че при предишния кабинет е взето решение да бъде отпуснат заем, но това така и не се е случило.

"Парите ще бъдат отпуснати от нашия кабинет при изпълнение на някои условия по договорите, но е почти невъзможно да се сключат споразумения с всички контрагенти, защото те са много, каквото е било условието на предишния кабинет", каза той.

Министърът на здравеопазването допълни, че вчера отново е бил изпратен екип на медицински одит да разгледа счетоводството на болницата съвместно с директора д-р Атанас Атанасов по повод оспорените от него заключения от доклада.

"Неприятното е, че се оказа, че тези цифри наистина са верни. Така че не мога да бъда доволен от това управление. Не е въпросът да сменим един човек с друг, говорим за екипност. Освен това трябва да създадем условия напусналите медици да се върнат. Няма друга болница в толкова тежко състояние като Александровска", обясни той.

В същото време от пресцентъра на "Продължаваме Промяната" изпратиха писмо, подписано от доц. Антон Тонев - български лекар и политик от „Продължаваме промяната“ и бивш шеф на Здравната комисия в НС.

"През последната седмица тече информационна кампания, която, изглежда, подготвя смяна на ръководството в най-старата българска университетска болница – столичната Александровска. Това се случва дни преди здравното заведение да получи държавен заем от 35 млн. лв., с който да се отърве от част от заробващите дългове и лихви, оставени от бившия директор и впоследствие министър на здравеопазването на ГЕРБ Костадин Ангелов.", пише в позицията на ПП.

"Преди 10 г. Александровска болница беше в цветущо здраве и без дългове. След това, само за седем години, управлението на ГЕРБ я доведе до ръба на фалита. Тогавашното ръководство натрупа задължения от близо 70 млн. лв., като сключи множество договори с изключително високи наказателни лихви, които в момента "висят на врата" на лечебното заведение. Оказва се, че в резултат на тези управленски решения Александровска всеки ден дължи по 16 000 лв. наказателни лихви на доставчиците си по неразплатени договори", пише още ясно от изпратената до медиите позиция.

"За да помогне на университетската болница да излезе от дълговата спирала, правителството на Кирил Петков взе решение да обезпечи заем от 35 млн. лв. за Александровска. С него трябва да бъдат разплатени голяма част от просрочените задължения. Със свежите пари, които се очаква да постъпят в болницата до две седмици, тя би имала шанс да излезе на чисто и последиците от грешните решения на ГЕРБ да бъдат преодолени", твърди доц. Тонев и допълва, че по всичко личи, че "се правят опити на сегашното ръководство на Александровска, назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното й тежко финансово състояние."

"Очевидната цел е то да бъде заменено с „правилен“ директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение. В медийното пространство дори вече се спряга конкретно име за ръководния пост в най-голямата българска болница – на човек, станал известен с това, че като началник на клиника в Александровска принуждаваше подчинените си да подписват петиции в подкрепа на бившия директор и впоследствие министър от ГЕРБ", казва още в своята позиция доц. Тонев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022