Снимка: © БНТ

Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа указ за придобиване на българско гражданство от д-р Абдулах Заргар, който е роден в Иран и в продължение на осем години управляваше болницата в Исперих. 

Докато изчакваше процедурата обаче, той трябваше да напусне поста си на директор, тъй като Законът за публичните предприятия забранява подобна длъжност да се заема от хора, които не са граждани на България или ЕС.

„Решението за предоставяне на гражданство на лицето е взето след запознаване на вицепрезидента с направеното на 29 януари 2021 г.  предложение от министъра на правосъдието и доклад на Комисията по българско гражданство“, пише в съобщението, публикувано от пресцентъра на президентството. „Вчера в Администрация на президента бяха получени и последните становища на ангажираните в производството институции, в това число и от службите за сигурност“.

Д-р Заргар е роден в Иран и няма български паспорт, но в последните 16 години се грижи за пациенти в Исперих и Варна. Проблемът с липсващото гражданство трябваше да се реши по-рано с помощта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, който се ангажира да внесе предложение за гражданство по заслуги към българските пациенти още в началото на януари.

Медикът вече е правил опит да получи гражданство, но то му е отказано заради стара условна присъда за недекларирана валута при влизане в България. Давността й е изтекла. 

Д-р Заргар бе освободен от поста директор на болницата в Исперих на 28 януари. Скоро предстои конкурс за нов директор.

„Аз ще помагам колкото мога, но не е задължително да съм управител, за да помагам на хората. Аз мога да помагам, докато съм желан, докато съм искан тук. С удоволствие“, каза лекарят пред bTV преди няколко дни.

Д-р Заргар обмисля да напусне страната и да работи зад граница. „Обмислям да отида във Великобритания, там имам контакти“, казва той, цитиран от clinica.bg. „Познавам колеги, с които съм работил. Канят ме, замислям се сериозно по този въпрос и вероятно ще замина“.

Лекарят от Иран добавя, че няма желание да кандидатства в конкурс за управител на болницата в Исперих, която успява да спаси от фалит преди няколко години.


Един чужденец, който помага на българите: Здравният министър ще иска гражданство за д-р Заргар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба