Снимка: © European Union

„Оборудваме кабинетите им с най-доброто, за да могат младите хора, децата, учениците, когато ги обучим добре, да излязат на протест“ – по този начин премиерът Бойко Борисов обяви отпуснатите от правителството средства за образование.

Той качи кратко видео от онлайн конференцията на министрите в сряда и обяви, че опускат над 16,5 млн. лева за модерни класни стаи.

„Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Поехме и изпълняваме ангажимента си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България“, сподели Борисов.

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

„Важна подкрепа оказваме и за нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии", обяви Борисов.

Подкрепа ще получат и семействата с деца до 14 години, като им се осигурява право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Помощта е в размер на една минимална работна заплата, обяви премиерът Борисов. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно и нямат възможност за платен годишен отпуск.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. С 2,4 милиона лева се осигурява свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на "Пирогов", която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика, а подкрепа от 2 милиона лева получава "Майчин дом". Тя е за роботизираната система "Да Винчи" за безкръвни хирургични интервенции.

МС отпуска и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.


Прочетете още:

Народното събрание ще заседава извънредно на 13 август

Отново три блокирани кръстовища в София след 34-ия ден на протести

Протестиращите ще блокират институции. Съдебната палата и министерствата са наред


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?