Да изтриеш Борис Джонсън: Photoshop-гафът на британския министър на бизнеса

Британският министър отговарящ за бизнеса, Грант Шапс беше забъркан в комичен PR-скандал, след като профилите му в социалните мрежи публикуваха монтирана снимка, от която умишлено е изтрит Борис Джонсън.

Оригиналната фотография е направена през 2021 г., когато Джонсън и Шапс посещават космическия център в Корнуол, където се подготвяше първото излитане на ракетата на Virgin Orbit - LauncherOne.

По това време Борис Джонсън все още е премиер, а Шапс е държавен секретар по транспорта.

Неуспешният опит за излизането на LauncherOne в орбита дава повод на екипа на Шапс да припомни неговите "заслуги" за развитието на проекта.

Този път обаче снимката от събитието се оказва подправена - а отстраненият през 2022 г. премиер Борис Джонсън е изрязан от средата на кадъра, при това не особено качествено.

Разликите бяха забелязани от потребители в социалните мрежи, което принуди Шапс да изтрие втората снимка от профилите си. BBC цитира негови служители, според които министърът не е подозирал, че някой е подправил изображението.

"Очевидно е, че не би подкрепил някой, който пренаписва историята, като изреже бившия премиер от снимка. Той се гордее с работата си в кабинета на Борис Джонсън", твърди източникът на BBC.

Шегите с PR-гафа на Грант Шапс обаче не спират дотук.

В Twitter обръщат внимание на това, че образът на Джонсън е изрязан толкова некадърно, че десният му лакът още се вижда на подправената снимка.

"Възможно ли е Борис Джонсън да се е самоизтрил, защото не иска да го виждат на снимка с Грант Шапс?", коментира потребител.

Други напомнят за практиките от съветско време, когато изпадналите в немилост бивши ръководни кадри биват изрязвани от официалните снимки с Ленин или Сталин.

И ако някои хора във Великобритания наистина биха искали да изтрият спомена за Джонсън от историята, други предупреждават, че Борис няма да се откаже от политиката толкова лесно.

The Times посочва, че има все повече слухове за евентуален нов опит да се завърне начело на Консервативната партия, което може да се случи след парламентарните избори през 2024.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024