Вдъхновената от Rolling Stones мисия на Ричард Брансън в Космоса се провали Снимка: © Getty Images

Историческият опит на Ричард Брансън да изстреля космическа ракета от територията на Великобритания се оказа провал.

Ракетата LauncherOne трябваше да бъде изведена до Космоса не чрез вертикално изстрелване, а с помощта на модифициран Boeing 747 на Virgin Orbit, наречен "Cosmic Girl".

Самолетът излетя от Нюкей в Корнуол, западна Англия, и пусна ракетата за самостоятелен полет. Около два часа по-късно компанията обяви, че LauncherOne не е успяла да стигне до орбитата си заради неизяснена "аномалия".

  • На борда на LauncherOne нямаше човешки екипаж, а само сателити. Пилотите на "Cosmic Girl" са се върнали безопасно на земята.
  • Техническите проблеми при ракетата са установени по време на втората фаза след отделянето от самолета над Атлантическия океан.
  • При пускането в самостоятелен полет LauncherOne е успял да ускори до над 8000 мили/час. Малко след това ракетата е трябвало да пусне деветте сателита в орбита - в този момент се е случил срив, който е попречил на финалната фаза на мисията.
  • Причините за неуспешния опит ще бъдат разследвани от британската Космическа агенция.

Неуспешният опит доведе до срив на акциите на Virgin Orbit - подразделение на Virgin Group на Ричард Брансън - с около 30% за няколко часа.

От януари 2021 г. компанията на британския милиардер прави четири успешни и едно неуспешно изстрелване от площадка в пустинята Мохаве в Калифорния.

Полетът от Великобритания се смяташе за потенциално начало на нова епоха в британската космическа индустрия, която се оценява на 16.5 млрд. паунда и осигурява работни места на около 47 000 души.

Мисията носеше и емблематично име - "Start Me Up", по заглавието на известната песен на Rolling Stone.

Около 2000 души наблюдаваха излитането на "космическото момиче" от Нюкей на фона на музиката от парчето.

Неуспехът се приема с голямо разочарование както сред екипа, подготвил мисията, така и сред наблюдателите. Ако изстрелването на сателитите беше успешно, Великобритания щеше да стане деветата страна в света, която е способна да изпрати космически апарати в земната орбита.

Разочарованието е и за амбициите на европейската космическа индустрия, която е зависима от външни държави за изстрелването на сателити и други кораби. През декември италианската Vega-C не успя да изпълни мисия след излитане от Френска Гвиана и програмата беше спряна временно. Стартирането на системата Ariane 6 беше отложено, а войната в Украйна ограничи достъпа на европейските страни до руските носители "Союз".

В същото време пазарът за комерсиални космически полети става все по-мащабен заради интереса към изстрелването на малки сателити с различни цели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята около "новия глас" на ChatGPT се заплита, след като Йохансон отправи обвинения към компанията

15:02 - 22.05.2024
Европейски дневници

Водачът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" се оттегля от евровота

Новината идва, след като партията на Марин льо Мен обяви, че няма да работи с германците в бъдещия европарламент

13:29 - 22.05.2024
Важно днес

Теч в системата ли издаде, че Русия иска нови морски граници с Литва и Финландия?

Вилнюс и Хелзинки реагираха остро на плана на Москва

12:33 - 22.05.2024
Важно днес

Части от София остават без топла вода заради голяма авария в ТЕЦ

Множество райони в София остават без топла вода за няколко дни

12:23 - 22.05.2024