Борисов е скептичен за съставяне на правителство, Доган не вижда Пеевски като премиер Снимка: © Screenshot

Като "препратки към нещо лошо" и "заклинания", от които не вижда как ще се състави кабинет след изборите, определи изказванията на политиците тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"От сутринта слушам само заклинания, може би само г-н Доган каза, че няма да е стабилно. Ние не можем само с ДПС. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" могат само с "Възраждане" и ДПС. От това, което разбирам, не могат пък с ГЕРБ и ДПС. "Възраждане" казват: "Или сме само ние, или никой, така че математика в случая няма," обяви Борисов, след като упражни правото си на глас.

"От някои изказвания чухте ли друго, освен че Борисов и Пеевски могат да направят правителство. А пък аз съм казал, че само с Пеевски няма да направя правителство," каза още той.

Преди това почетният председател на ДПС Ахмед Доган обяви, че не вижда "трайна формула на властта" и че няма нужда след изборите да се излъчва премиер от ДПС.

На въпрос дали някой от сегашните съпредседатели на партията - Джевдет Чакъров и Делян Пеевски - би станал министър-председател,, той отговори: "Нее, не".

След Доган, но в Кърджали, където е водач на листата на ДПС, гласува и Делян Пеевски. Той призова за стабилен кабинет.

"Време е да направим стабилно правителство, за да няма толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Надявам се днес хората да гласуват за едно ново начало за България," каза Пеевски.

Борисов от своя страна не каза кой би бил кандидат за премиер на партията му, но уточни, че Мария Габриел няма да вземе папката с мандата за съставяне на правителство.

Той каза още, че компромиси е направил преди 11 месеца и сега е време да му бъде върнат жеста. Индиректно призна, че той спрял ротацията, "защото искаха да грабят кеш".

Обяви, че партията му няма да коментира повече, преди да са ясни оконачателните резултати.

"За момента нищо не печелим. Средата на изборния ден е. Ами ако лъжат социолозите, ами ако ролките, машинките... Ако откраднат изборите, както тези в София," каза той, като уточни, че за последното цитира Ваня Григорова, която загуби кметските избори миналата есен, но победи кандидата на ГЕРБ Антон Хекимян с немалка разлика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024