Снимка: © getty images

Близо месец и половина след обявяването на първия си случай на коронавирус Нова Зеландия се е засилила уверено към справяне с епидемията, при това с много по-малко щети от много други държави. В трети пореден ден броят на новите заразени намалява, а единствената жертва бе обявена на 29 март.

Какви обаче са причините островната страна да изглежда отвъд пика след 1 239 случая, докато други държави продължават да бележат голям ръст в броя на болните дори и след десетки хиляди положителни проби?

На първо място това са навременните категорични мерки, които правителството предприе. Първият болен от Covid-19 в Нова Зеландия бе обявен на 28 февруари, а на 14 март при едва 8 болни вече двуседмичната изолация на всеки, пристигащ от чужбина, бе задължителна. Забраната за влизане на чужденци на територията на страната дойде при 28 случая. Държавата бе поставена под карантина при 102 случая.

Докато на много други места строгите мерки срещат противоречиви реакции от местните граждани, новозеландското общество спазва съвестно рестрикциите и изиграва важна роля в предотвратяването на ескалиране на ситуацията. 

"Преполовихме нашата борба и не изпитвам никакви колебания, когато казвам, че това, което новозеландците направиха през последните две седмици, е изключително," заяви по време на пресконференция във вторник премиерът Джасинда Ардерн. "Взехте решение да се пазим взаимно и го направихте - спасихте животи."

Голям плюс се оказва и това, че страната се намира на остров - вирусът пристига на нейна територия чак в края на февруари, което дава време на управляващите да се подготвят и да проследят начина, по който други засегнати се противопоставят на разпространението на заразата.

Когато обаче все пак пандемията се появява и там, противодействията не се забавят. Последва масово тестване, като до днес там са проведени 51 165 теста - във Великобритания в началото на седмицата бе съобщено, че са проведени 208 837 при около 13 пъти по-голямо население.

Според микробиологът от Окландския университет Сиоукси Уайлс твърдите мерки на правителството са били провокирани и от липсата на голямо количество легла за интензивна помощ. Въпреки това с тези действия Ардерн демонстрира далновидност в момент, в който на много други места търсят начини да се справят с липсата на достатъчно респиратори и разнородно медицинско оборудване. 

Наличието на само един смъртен случай пък се дължи до голяма степен на ниската средна възраст на заразените в Нова Зеландия. Около 40% от тях са свързани с пътувания в чужбина и са произлезли от завръщането на млади хора в страната при въвеждането на рестрикциите. Според премиера пътуващите обикновено са преобладаващо млади хора в добро здраве. 25% от всички болни в страната са между 20 и 29 години, а други 15% в следващата възрастова група между 30 и 39 години.

Въпреки положителното развитие и наглед овладяната ситуация, Нова Зеландия не смята да отменя строгите мерки. Напротив - ограниченията по границите стават още по-стриктни, като следващата стъпка е всеки, който пристига от чужбина, да прекарва двуседмичния си карантинен период не у дома, а в специално одобрени жилища. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БНБ пусна 2 лв. с лика на Стоянка Мутафова и предизвика огромна опашка

Всеки може да се сдобие с медната монета срещу сумата от 30 лева

Николина Ангелкова ще рекламира здравния туризъм на българския павилион в Дубай

Бившият министър от ГЕРБ ще представи презентация за "уелнес и спа"

Байдън обмисля да прати хиляди военни в Източна Европа

САЩ изтегля семействата на всички служители на посолството в Киев

Почина Тиери Мюглер - дизайнерът, който обличаше Боуи, Бионсе и Лейди Гага

Джордж Майкъл и Риана също бяха сред хората, възползвали се от дизайна му

"Никога не е било възможно "Хемус" да е готова до 2024, за 4 г. няма да имаме и един мост над Дунав"

Гроздан Караджов каза, че "Хемус" ще е готова най-рано през 2027 г.

Братството на пиещите белина срещу Covid-19 се оказа с клон и у нас

Над 10 хиляди българи вярват, че хлорният диоксид е универсално лекарство

Премиерът на Северна Македония пристига в България, 4 от работните групи вече са формирани

На 25 януари двете правителства ще проведат съвместно заседание

Надежда Нейнски: Позицията на Русия за България е провокация към НАТО и към нашето единство

"Народното събрание да заеме ясна и категорична позиция и да подкрепи правителството"