Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка" Снимка: © Getty Images

След три неуспешни филма за Фантастичната четворка Marvel Studios ще даде на героите четвърти шанс. Филмовата компания обяви актьорски състав от Педро Паскал, Ванеса Кърби, Джоузеф Куин и Ебон Мос-Бахрах за квартета от супергерои, известен като „първото семейство“ на вселената на комиксите.

Компанията потвърди кастинга с илюстрация на актьорите за Свети Валентин в Instagram. Това се случва след години на слухове и догадки от страна на феновете, които допускаха включително, че Марго Роби може да е в ролята на Невидимата жена.

Сега Паскал, звездата от "The Mandalorian" и "The Last of Us", ще играе лидера на семейството Рийд Ричардс, известен още като Господин Фантастичен, който има силата да разтяга и огъва тялото си по всевъзможни начини. Ванеса Кърби, която наскоро участва в „Наполеон“ на Ридли Скот, а преди това в "Короната“ и "Мисията невъзможна“, ще бъде прозрачният учен Сю Сторм - Невидимата жена.

нов филм за Фантастичната четворка с Педро Паскал, Ванеса Кърби, Джоузеф Куин и Ебон Мос-Бахрах

Джоузеф Куин, който участва в четвърти сезон на "Stranger Things" като рокаджията Еди Мънсън, поема ролята на брата на Сю, Джони Сторм, летящия Човек-факлa. За Ебон Мос-Бахрах (братовчедът Ричи в "The Bear") остава Бен Грим, суперсилният каменен човек, известен като Нещото.

Новият филм за Фантастичната четворка ще бъде режисиран от продуцента и режисьор на "WandaVision" Мат Шакман, който подхвана проекта, след като Джон Уотс (режисьор на филмите за "Спайдър-мен" с Том Холанд) се оттегли през 2022 г.

Представител на Marvel потвърди пред Vanity Fair, че дуото от Джеф Каплан и Иън Спрингър е написало сценария за тази адаптация, докато Джош Фридман (съавтор на продълженията на „Аватар“ на Джеймс Камерън) в момента работи върху последната версия.

Въпреки че играта на догадки около актьорския състав приключи, все още стои много по-голям въпрос: Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

Marvel Studios възстанови кинематографските права върху героите след сливането на компанията майка Disney с конкурентното студио 20th Century Fox през 2019 г. Fox преди това направи два различни опита за създаване на франчайз през 2005 г. и 2015 г. И двата опита се оказаха неуспешни.

Първите опити за филм на големия екран

В началото на 1990-те филмовият маестро Роджър Корман помогна за създаването на ултра евтина адаптация, която никога не влезе в киносалоните официално (освен като контрабанда), разказва Vanity Fair.

Това се случва, за да се помогне на притежателите на правата да изпълнят условията на договора си и да издържат до лиценза малко по-дълго: „Бернд Айхингер имаше възможност да продуцира "Фантастичната четворка" с бюджет от 30 милиона долара, но това предложение изтичаше на 31 декември, а той нямаше 30 милиона долара“, призна Корман в радио предаването на KPCC Off- Рампа. „И така, той дойде при мен и каза: „Роджър, имам филм за 30 милиона долара. Би ли го направил за 1 милион долара?’ Казах му, ‘Можем да свършим доста добра работа за милион долара според мен.’”

Тази „добра работа", разбира се, не се случва.

Този първи филм е постигнал култов статут, главно заради комично грубите си визуални ефекти.

Това бяха някои от компромисите, които трябваше да направим, за да намалим 29 милиона долара от бюджета“, пошегува се Корман в радио предаването от 2015 г. - това е годината, в която е представен документален филм за прословутото заснемане на филма, което подходящо е кръстено на Доктор Дуум, основния злодей от Фантастичната четворка - "Обречен (Doomed)!: Неразказаната история на Фантастичната четворка на Роджър Корман".

Фантастичната четворка (2005 г.) филм

Филмът "Фантастичната четворка" от 2005 г. може би e най-успешният. В него участват Йоан Грифит като Мистър Фантастик, Джесика Алба като Невидимата жена, Майкъл Чиклис като Нещото и бъдещият Капитан Америка, Крис Еванс, като Човека-Факла. Режисьор е Тим Стори ("Бръснарница").

Продукцията спечели 333 милиона долара в глобалния боксофис и струва около 100 милиона долара. Чиста печалба за 20th Century Fox, която показа мощното въздействие на класическите герои от комиксите.

Отзивите обаче бяха лоши и днес филмът има 28% рейтинг в Rotten Tomatoes. Продължението от 2007 г., "Възходът на сребърния сърфист", се представи малко по-добре (38% рейтинг ) и спечели 301 милиона долара в световен мащаб, при цена на продукцията от 130 милиона долара. Оредяването на публиката беше изтълкувано като намаляващ интерес и Fox не продължи с трета част.

„Почти съм сигурен, че няма да направим трети филм. Предполагам, че това е затворена книга. Всички бяхме планирали да направим още един, но мисля, че седмица след пускането на втория, щяхме да разберем, ако щеше да снимаме трети“, каза Еванс пред MTV News през 2008 г., две години преди да подпише да играе Капитан Америка.

Най-трагичният филм от всички

Fox нареди нова адаптация през 2015 г., режисирана от Джош Транк ("Хроники) с участието на Майлс Телър като Господин Фантастичен, Кейт Мара като Невидимата жена, Джейми Бел като Нещото и цветнокожия Майкъл Б. Джордан като Човека-Факла. Последното вероятно беше най-противоречивият избор, тъй като в комиксите героят е с руса коса и със сини очи (в тази версия на Четворката Джони и Сю за осиновени брат и сестра).

Филмът се превърна в истинска катастрофа, която отрови франчайза за още едно десетилетие.

Впоследствие се разбра, че Транк и ръководителите на Fox многократно са се конфронтирали по време на продукцията и финалната версия не е под надзора на Транк.

Фантастичната четворка (2015 г.) филм

Когато филмът направи премиерата си, Транк сподели презрението си към готовия продукт в Twitter: „Преди година имах фантастична версия на филма. Щеше да получи страхотни отзиви. Вероятно никога няма да го видите. Това обаче е реалността“.

След като Транк откри огън по собствения си филм, студиото отвърна на удара, като го обвини в непостоянство и отказ от съдействие по време на работата. Транк контрира, че се е борил за творческата цялост на филма.

Отзивите за продукцията от 2015 г. са катастрофални. Рейтингът в Rotten Tomatoes е 9%. Възвращаемостта в боксофиса обаче беше изненадващо добра предвид ниските оценки. Филмът спечели 167 милиона долара в световен мащаб - около половината от това, което направиха предшествениците му преди десетилетие. Дори е имало някакви полусърдечни разговори за продължение, без Транк, но нищо от това не се придвижи напред, припомня Vanity Fair.

Около година по-късно Тоби Кебъл, който играе Доктор Дуум в слабия филм, говори в подкрепа на режисьора в изгнание. Транк е бил на линия да режисира филм на Боба Фет за Lucasfilm, преди "Фантастичната четворка" да изгори всичко около него.

„Казвам ви, честната истина е, че Транк направи страхотен филм, който никога няма да видите. Това е срам. Много по-мрачна версия, която никога няма да излезе на бял свят.." коментира Кебел пред Daily Beast.

По ирония на съдбата новата илюстрация на Marvel Studios сега включва робота, изобразен в оригиналните комикси H.E.R.B.I.E. Той е един от героите, които Транк е искал да включи, но студиото не му е позволило. То също е отхвърлило идеите за автомобила на Четворката Fantasticar и други идеи, извлечени от комиксите.

Има ли надежда?

Когато Disney придоби Fox, феновете приветстваха завръщането на "Фантастичната четворка" във фолклора на Marvel Studios.

Оттогава в социалните медии постоянно виреят слухове за продукцията - до степен, че Marvel в крайна сметка обърна внимание на хората.

Джон Красински ("Офисът") бе често срещан фаворит за Рийд Ричардс. Впоследствие Marvel Studios го избра да играе Д-р Ричардс в "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта", където героят няма особена тежест за събитията.

В случай че се чудите как това позволява на Паскал да поеме ролята, героите могат да имат различен външен вид, история и съдба в различни измерения на кинематографската вселена на Marvel.

Някои твърдят, че Disney вече пусна идеалния филм за Фантастичната четворка с анимационната класика на Pixar от 2004 г. "Феноменалните", тъй като семейството включва вариации на повечето от силите на емблематичния квартет на Marvel: еластичност, невидимост, сила и скорост.

Феноменалните са истинско семейство от майка, баща и две деца (плюс бебето Джак-Джак). Аргументът е, че от Marvel винаги са наблягали на близостта на героите и са изтъквали, че Фантастичната четворка е „семейство“, а не просто „екип“. Четворката дори е известна като „първото семейство на Marvel“, отчасти защото дебютът ѝ през ноември 1961 г. започнва нова ера в разказването на истории на компанията за комикси.

Писателят Стан Лий и художниците Джак Кърби и Стив Дитко впоследствие обедяват усилията си, за да създадат Хълк, Тор, Железния човек, Спайдър-мен и други ценени герои.

комикси за Фантастичната четворка / Fantastic Four

В предговора към колекция от класически комикси за Фантастичната четворка от 1979 г. Лий пише за ролята им в отъпкването на пътя за предстоящите легендарни истории:

„Освен ако току-що не сте пристигнали с космическата совалка от Марс или никога не сте влизали в света на комиксите, със сигурност сте наясно, че златната стара Ф.Ч. беше първата продукция от епохата на комиксите на Marvel. Ето защо имам чувството, че пиша за изобретяването на колелото или за откриването на огъня. Говорим за самото начало, за квази-класическите герои, които поставиха основите. Те проправиха пътя, смазаха машината, определиха стила на цялото тяло от митове, които върхът на писалката започна да произвежда."

Лий нарича Фантастичната четворка „страхотната рамка, върху която е изградена цялата постройка на Marvel“ – но поне на екрана всичко сякаш върви в обратната посока. Малцина вероятно могат да обяснят как е възможно толкова важни герои все още да нямат смислена адаптация на екран, предвид ултрауспешното пресъздаване на Спайдър-мен, Отмъстителите и т.н.

Когато "Фантастичната четворка" на Marvel Studios направи премиерата си през 2025 г., това ще е след неуспешно и тежко пътуване. Може би най-вече за заклетите фенове.

Актрисата Дакота Джонсън на премиерата на Madame Web Дори Дакота Джонсън не може да хареса "Madame Web". Нищо, че е звездата на филма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024