Даниел Лорер: Имотите, обект на публикации, са купувани и продавани на пазарни цени

"Имотите, обект на многобройни публикации, са купувани и продавани на пазарни цени, декларирани и всички данъци се плащат в срок", гласи позиция на депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер във връзка с медийните публикации за сделки с имоти на ул. "Чаталджа". Това е първа реакция на Лорер от началото на скандала миналата седмица.

Депутатът добавя, че след завършването на проверките от държавните органи ще потърси правата си, за да изчисти името си.

Историята тръгна от публикация на разследващия сайт Bird за имотни сделки на Лорер и съпругата му и фирма, която до 2021 г. е била собственост на финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев. Обвиненията към депутата са, че е придобил от фирмата имот на занижена цена, който след това е продал на многократно по-висока на Станислава Арнаудова - собственичка на основния посредник на държавата при продажбата на винетки в България.

Арнаудова на практика купува цялата сграда от фирмата "CTW Consulting", от която Василев е излязъл заради политическата си дейност и я е прехвърлил на управителя ѝ.

Лорер определя като "несправедлива атака" публикациите, свързани със сделките.

Във Фейсбук Даниел Лорер обяснява хронологията на събитията:

  • Фирмата CTW е закупила имота през 2019 година на пазарни цени на стойност 950 000 евро и ми е продала част от него на пазарни цени, съответстващи на дела ми в къщата, поетите рискове за състоянието на конкретния имот и на имотния пазар през 2020. Няма как цените да не са пазарни предвид факта, че сделката за къщата е финансирана с банков кредит, и къщата е обезпечение по него.
  • По предварителна уговорка влизам с финансово участие още по време на ремонта през 2020, отбелязано в декларацията ми пред КПКОНПИ от 2021г. През 2020, когато влизам в този имот, състоянието му е почти само на груб строеж, останали са само носещите конструкции. Годината е първата Ковид година. Влизам в съсобственост в сериозно недовършен имот. Това винаги се отразява на цената на свободния пазар.
  • Фактическата продажба на имота се извършва почти 2 години по-късно, когато завършват сложните процедури по урегулиране на отделните части с отделни нотариални актове. Това забавяне се дължи на моето настояване да не придобивам идеални части. След преструктуриране на къщата и разделение на два имота, през 2022, сключвам нотариална сделка и придобивам имота нотариално.
  • През 2023 го продавам на пазарни цени за идеален център на София и в напълно завършен и мебелиран вид. Защо заедно с фирмата? Защото купувачът искаше да закупи само целия имот. Защо моята цена е по-висока? Защото не държах да продам току-що построения си дом, освен ако не си заслужава наистина.

Депутатът от ПП-ДБ казва още, че всички дължими данъци, свързани с имотите, се плащат в срок и отрича апартаментът да е отдаван под наем. Така Лорер отговаря на обвиненията на сдружение Боец, че имотът е отдаден за партийна дейност на "Продължаваме промяната", респ. е източвана държавната субсидия.

В поста си Лорер не коментира купувача на имота. По този въпрос той говори вчера пред bTV, където казва отново,че продажната цена на неговия апартамент е близка до търговската, а как е намерил купувача Станислава Арнаудова, щял да обясни на комисията. Става дума за антикорупционната комисия в парламента.

"Убеден съм, че проверките на институциите ще покажат, че става дума за несправедлива атака. Ще им съдействам изцяло, след което аз ще предприема съответните действия срещу засегналите името ми," пише още Лорер.

Асен Василев и Лорер се разграничиха от спорна публикация на BIRD за имотна сделка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024