Даниел Митов приши Асен Василев към "проруската фракция" заради F-16

Депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов видя "разцепление" в "Продължаваме промяната" заради разнопосочното гласуване по решението за придобиване на втора група от 8 самолета F-16 от Съединените щати.

В интервю за "Панорама" Митов обяви Асен Василев за част от "проруска фракция" в Народното събрание, тъй като единствено той от ПП гласува "против" тази точка.

  • 10 души от групата на ПП са гласували "въздържали се", а няколко други депутати не са участвали във вота, въпреки че са били в зала.
  • Преди месец Василев сам беше дал заявка, че е против нова сделка, преди първите F-16 да са пристигнали, с което беше провокирал критиката дори на "Демократична България". Тогава той говореше в 1 л., мн.ч., но по гласуването в петък се видя, че все пак не цялата партия ПП е на неговото мнение.

Аргументите на Митов за обвинението бяха свързани и с това, че Василев е "уредил Лукойл" с изискването за дерогация от европейските санкции на "Нефтохим Бургас", "атакува американското посолство" и "под негов натиск вкараха посредниците в газовите договори".

Самият Василев не беше в студиото на БНТ - вместо това председателят на ПГ Андрей Гюров обясни, че партията е за модернизацията на българската армия, но има забележки по начина, по който тя се случва.

"Част от нашата група има съмнения за това кога точно ще бъдат направени доставките за първата партида за F-16 и не са съгласни с подхода да се купят самолети на картинка, без да има гаранция за тази доставка", обяви Гюров.

Той определи Асен Василев като "типичен финансов министър", който искал да се получат гаранции за това, че преди да се платят парите за вторите 8 самолета, България ще е получила първите машини.

Митов репликира, че "модерен самолет с последен тип авионика не можете да си купите на сергия", а предварителното плащане е нормална част от подобни поръчки.

Гюров обаче заяви, че изискването за евентуално отлагане на плащанията за втората група самолети е поставяно като условие пред американската страна още по време на кабинета "Петков" - когато такъв договор бъде ратифициран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024