Даниел Митов приши Асен Василев към "проруската фракция" заради F-16

Депутатът от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов видя "разцепление" в "Продължаваме промяната" заради разнопосочното гласуване по решението за придобиване на втора група от 8 самолета F-16 от Съединените щати.

В интервю за "Панорама" Митов обяви Асен Василев за част от "проруска фракция" в Народното събрание, тъй като единствено той от ПП гласува "против" тази точка.

  • 10 души от групата на ПП са гласували "въздържали се", а няколко други депутати не са участвали във вота, въпреки че са били в зала.
  • Преди месец Василев сам беше дал заявка, че е против нова сделка, преди първите F-16 да са пристигнали, с което беше провокирал критиката дори на "Демократична България". Тогава той говореше в 1 л., мн.ч., но по гласуването в петък се видя, че все пак не цялата партия ПП е на неговото мнение.

Аргументите на Митов за обвинението бяха свързани и с това, че Василев е "уредил Лукойл" с изискването за дерогация от европейските санкции на "Нефтохим Бургас", "атакува американското посолство" и "под негов натиск вкараха посредниците в газовите договори".

Самият Василев не беше в студиото на БНТ - вместо това председателят на ПГ Андрей Гюров обясни, че партията е за модернизацията на българската армия, но има забележки по начина, по който тя се случва.

"Част от нашата група има съмнения за това кога точно ще бъдат направени доставките за първата партида за F-16 и не са съгласни с подхода да се купят самолети на картинка, без да има гаранция за тази доставка", обяви Гюров.

Той определи Асен Василев като "типичен финансов министър", който искал да се получат гаранции за това, че преди да се платят парите за вторите 8 самолета, България ще е получила първите машини.

Митов репликира, че "модерен самолет с последен тип авионика не можете да си купите на сергия", а предварителното плащане е нормална част от подобни поръчки.

Гюров обаче заяви, че изискването за евентуално отлагане на плащанията за втората група самолети е поставяно като условие пред американската страна още по време на кабинета "Петков" - когато такъв договор бъде ратифициран.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024