Снимка: © Facebook

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев смята, че в обществото не трябва да се отваря дебат за нова конституция, тъй като не това е основната тема на политическия живот в България в момента. Деканът на Юридическия факултет към Софийския университет даде интервю пред БНР, в което каза, че въпросът е политически и в него няма нищо правно.

"В момента няма дебат за нова конституция, а има един-единствен дебат за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата", каза Вълчев относно проекта, внесен от ГЕРБ.

Рисковете, които крие проектът на ГЕРБ за нова конституция

"Въпросът е чисто политически. В него няма нищо правно. Всеки, който, макар и за кратко, е отворил този проект за нова конституция, си дава сметка, че това е нещо съвсем нескопосано, нахвърляно. Такъв дебат въобще не е бил откриван. Не бива да се открива, защото измества основния въпрос", каза той.

Според мен него " г-н Борисов много ясно си дава сметка, че макар хората, излизащи на протести, са твърде малко като брой, огромна част от българите симпатизират на тези хора. Вълчев допълни, че оттук нататък политиката навлиза в една "спирала", която завършва с твърдо приземяване. Добави, че е песимистичен, че възможностите пред Борисов са големи.

ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за нова конституция

На въпрос дали има нужда от нова конституция, той сподели, че на основния закон се гледа понякога като на "свещен акт". "С промяната или приемането на един такъв акт, нещата драматично се променят в една страна. Историята показва, че конституциите обикновено идват, за да запечатат един политически процес, който вече е консумиран. Няма социално инженерство. Това не е чертеж. Това е снимка на обществото. Новата снимка на вече променилото се общество".

"Не мисля, че в България се е променило кой знае какво, че да мислим за нова конституция. В българската конституция има много неща, които трябва да се променят сериозно. Дали си заслужава това да се прави сега? Аз съм скептичен, защото управлението няма легитимност. Големи неща се правят, когато човек разполага с вдоверие. Можеха да го направят през 2009, 2010, например. През ум не им минаваше да правят каквото и да е", сподели Вълчев.

Той се пошегува, че хубавото в проекта на ГЕРБ е, че "Борисов знае, че в България има конституция". "Те го питат за корупция, той им сочи магистрали и се хвали как Меркел го щипала по бузата", сподели бившият министър на образованието.

По думите му - много неща могат да се променят и извън конституцията. Едно от исканията на протестиращите е свързано с прокуратурата - с правомощията ѝ, със сроковете на досъдебните производства – но нито едно от тях не е конституционен проблем. "Какво им пречи да решат голяма част от тези неща? Нищо", каза Вълчев.

Той не се нае с оценка какво би станало, ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт и намери място в изпълнителната. "Има и такива идеи, и такива модели. Но никога не бива да забравяме, че правните норми действат в конкретна социална среда. Представете си следващият главен прокурор, който дойде на власт, с какви правомощия ще разполага. Това е нож с две остриета. В момента ние бихме направили голяма грешка, ако открием дебат по същество за евентуални бъдещи конституционни промени. Не това е темата на политическия живот на България в момента", каза деканът на Юридическия факултет към СУ.

Според него у нас има сбъркани приоритети и липса на дългосрочна политика. "В момента дискотеките са отворени и дори финансово стимулирани, а университетите са затворени", каза Красимир Вълчев.


Прочетете още:

Данаил Кирилов подаде оставка (обновена)

ВМРО подкрепи ГЕРБ "принципно" за нова конституция

"Време е овчарят да размаха тоягата срещу стадото": НФСБ ще подпише проекта за конституция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората