Депутатите от НФСБ, които са част от групата на „Обединените патриоти“, са дали съгласието си да подкрепят предложението на ГЕРБ за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура по свикване на Велико народно събрание.

Цвета Караянчева обяви, че двете страни са провели „конструктивен диалог“, в който от Националния фронт за спасение на България са предоставили своите условия.

„В тези мрачни, тъжни времена, обикновено идва време за велики дела и Велико народно събрание“, каза Валентин Касабов от НФСБ. „Голяма част от мислещите българи искат това са се случи“.

„Нашите идеи и предложения ще бъдат обсъдени, имаме уверението на ГЕРБ“, добавиха от НФСБ. „Част от предложенията, които са във варианта на ГЕРБ за нова конституция, са и наши предложения още от 2011 – индивидуална конституционна жалба и намаляване на броя на депутатите.

„Три важни фундамента“, представени от НФСБ, са били подкрепени от ГЕРБ – официалният език да е българският, православието да е традиционна религия, а също така относно ролята на държавата за "утвърждаването на националната идентичност".

С тази среща разговорите относно новия проект за конституция приключиха днес, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

По-рано през деня стана ясно, че в групата на „Обединените патриоти“ се наблюдава разделение по въпроса трябва ли правомощията на президента да бъдат увеличени в проекта за нова конституция, внесен от ГЕРБ, или не. От ВМРО дадоха принципното си съгласие да подкрепят новия закон, като едно от исканията им е да се даде законодателна инициатива на държавния глава. НФСБ обаче не са съгласни.

„За нас е неприемливо. Представете си в тази обстановка президентът, който и да е той, с големи правомощия и с манталитета на Радев - какво ще се случи? Гражданска война, ще се лее кръв! Много е опасно”, каза депутатът от НФСБ Валентин Касабов пред NOVA. На брифинга по-късно той не спомена нищо по този въпрос.

ВМРО подкрепи ГЕРБ "принципно" за нова конституция

„Нашето мнение е, че в момента този човек не е адекватен и не е на мястото си. При него няма диалог, има размахване на пръст”, добави депутатът от НФСБ относно Румен Радев, цитиран от NOVA. По думите на Касабов – имаме един президент, който се губи в събитията, в миналото, все още не е изтрил старото тоталитарно мислене. „Той си представя, че държавата е тоталитарна казарма. Вдигнал е вместо националния флаг, флагът на черепа и костите“, каза депутатът от Националния фронт за спасение на България. „Той не е опонент, а голямо недоразумение”.

От НФСБ подкрепят намаляването на броя на депутатите, но не на 120, тъй като това било „прекалено малко“. „Всяка партия има свое виждане за процесите в държавата. В тези различия се ражда нещо ново. Тепърва предстоят разговори, които ще продължат минимум 2 месеца. Такава е процедурата. Започваме разговорите, ще предлагаме, ще говорим, ще отхвърляме“, каза Касабов на фона на преговорите между ГЕРБ и останалите партии, които започнаха днес.

„Търсенето на подкрепата за свикването на Велико народно събрание е работа на ГЕРБ. Те трябва да съберат 160 подписа на депутати. Мисля, че една част от колегите от БСП са достатъчно мъдри и разумни. Тези, които имат по-различно мислене от тясното такова на Нинова. Може би ще дойдат гласове от БСП”, добави Касабов.

Депутатът от НФСБ коментира и продължаващите вече повече от месец и половина антиправителствени протести. Според него – не може „200-300 човека да ограничават правата на останалите граждани“, организирайки блокади.

„Крайно време е овчарят да размаха тоягата и да вкара стадото в кошарата", каза той, говорейки за Борисов и демонстрантите. "Това трябва да го направи министър-председателят, трябва да го направи в цялата държава. Не могат да ограничават правата на останалите граждани. Не могат да насилват малки деца с майките им и в същото време да обясняват, че това са техните права. Изкараха ковчези. Изкараха бесилки. Утре ще започнат да разстрелват. Това ли са правата? Правата на кое?“.


Главният прокурор ще внася закони, ВНС вече няма да има, мъжете и жените (отново) са равни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас