Снимка: © Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка, съобщават от Министерски съвет. 

Кирилов е изявил желание да напусне кабинета след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Все още няма решение дали оставката му ще бъде приета. Казусът ще бъде обсъден с коалиционните партньори, става ясно от съобщението. 

Мотиви за оставката на Кирилов не се обявяват. 

Данаил Кирилов беше водещият автор на новия проект за конституция, който ГЕРБ предложи преди седмица. Текстът беше подложен на сериозни критики заради грешки и непознаване на основни конституционни принципи - включително заради липсата на преамбюл.

Рисковете, които крие проектът на ГЕРБ за нова конституция

От понеделник Даниела Дариткова, Цвета Караянчева и Менда Стоянова водят преговори с парламентарните групи в 44 Народно събрание, за да съберат подкрепа за конституционния проект.  

Данаил Кирилов е вторият министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3". Той зае поста на Цецка Цачева през април 2019 г., след нейната оставка заради скандала "Апартаментгейт". По-рано Кирилов беше председател на Комисията по правни въпроси в два поредни мандата на Народното събрание, чиято законодателна дейност стана известна с практиката за внасяне на извънредни промени между първо и второ четене, както и с честите поправки на току-що обнародвани закони заради юридически пропуски. 

Кирилов е бивш областен управител на София (2009-2013) в рамките на първия мандат на ГЕРБ. По-рано беше общински съветник от БСП, но се отдели от групата си в края на мандата. Кариерата му в политиката започва като началник на кабинета на бившия вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Костадин Паскалев (БСП).

"Правно нещастен спектакъл": Как министърът на правосъдието стана сензация във Facebook

В последните месеци Данаил Кирилов се замеси в публичен скандал заради решението му да публикува подигравателен коментар по повод Христо Иванов (Да България) след изблъскването му от служители на НСО край резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец". 

Обществената реакция след позицията на Кирилов накара Бойко Борисов да забрани на правосъдния си министър да пише в профила си във Facebook. 

Забраната обаче изглежда е била нарушена - преди ден беше разпространена снимка от обсъждане под публикация в социалната мрежа, която показва, че Кирилов отново се е включил в дебата с обиден тон. Според публикацията - той е отговорил на жена с думите "Идея нямате на мен колко ми е жал за Вас, уважаема госпожо! Сега може да напишете колко сте репресирана и потисната и цялата безумно красива сган да ви е съпричастна!". 

Според жената, към която са насочени обидите на Кирилов - размяната на репликите е била преди няколко месеца, т.е. "преди министърът да получи запор за ФБ изяви". 

Ето как Данаил Кирилов коментираше забраната на премиера пред Миролюба Бенатова: 

"Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а точно от тези протестиращи колеги. На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Имам списък, ще публикувам списъка - 250 члена. Ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги – хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство".

Ако Борисов приеме оставката на Данаил Кирилов, това ще доведе до поредна промяна на Министерския съвет в последните два месеца. 

В края на юли бяха отстранени Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова. В кабинета влезе нов здравен министър - проф. Костадин Ангелов - след като титулярят в МЗ Кирил Ананиев беше върнат в Министерството на финансите. 

Кой спечели и кой загуби от промените в кабинета "Борисов 3"

Очаквайте подробности. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?