Данаил Кирилов подаде оставка (обновена) Снимка: © Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка, съобщават от Министерски съвет.

Кирилов е изявил желание да напусне кабинета след разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Все още няма решение дали оставката му ще бъде приета. Казусът ще бъде обсъден с коалиционните партньори, става ясно от съобщението.

Мотиви за оставката на Кирилов не се обявяват.

Данаил Кирилов беше водещият автор на новия проект за конституция, който ГЕРБ предложи преди седмица. Текстът беше подложен на сериозни критики заради грешки и непознаване на основни конституционни принципи - включително заради липсата на преамбюл.

Рисковете, които крие проектът на ГЕРБ за нова конституция

От понеделник Даниела Дариткова, Цвета Караянчева и Менда Стоянова водят преговори с парламентарните групи в 44 Народно събрание, за да съберат подкрепа за конституционния проект.

Данаил Кирилов е вторият министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3". Той зае поста на Цецка Цачева през април 2019 г., след нейната оставка заради скандала "Апартаментгейт". По-рано Кирилов беше председател на Комисията по правни въпроси в два поредни мандата на Народното събрание, чиято законодателна дейност стана известна с практиката за внасяне на извънредни промени между първо и второ четене, както и с честите поправки на току-що обнародвани закони заради юридически пропуски.

Кирилов е бивш областен управител на София (2009-2013) в рамките на първия мандат на ГЕРБ. По-рано беше общински съветник от БСП, но се отдели от групата си в края на мандата. Кариерата му в политиката започва като началник на кабинета на бившия вицепремиер в кабинета "Сакскобургготски" Костадин Паскалев (БСП).

"Правно нещастен спектакъл": Как министърът на правосъдието стана сензация във Facebook

В последните месеци Данаил Кирилов се замеси в публичен скандал заради решението му да публикува подигравателен коментар по повод Христо Иванов (Да България) след изблъскването му от служители на НСО край резиденцията на Ахмед Доган в "Росенец".

Обществената реакция след позицията на Кирилов накара Бойко Борисов да забрани на правосъдния си министър да пише в профила си във Facebook.

Забраната обаче изглежда е била нарушена - преди ден беше разпространена снимка от обсъждане под публикация в социалната мрежа, която показва, че Кирилов отново се е включил в дебата с обиден тон. Според публикацията - той е отговорил на жена с думите "Идея нямате на мен колко ми е жал за Вас, уважаема госпожо! Сега може да напишете колко сте репресирана и потисната и цялата безумно красива сган да ви е съпричастна!".

Според жената, към която са насочени обидите на Кирилов - размяната на репликите е била преди няколко месеца, т.е. "преди министърът да получи запор за ФБ изяви".

Ето как Данаил Кирилов коментираше забраната на премиера пред Миролюба Бенатова:

"Ограничението на свободата на словото ми не е от премиера, а точно от тези протестиращи колеги. На мен ми викат година и половина "Барни Ръбъл" напоително всички членове на една политическа партия. Имам списък, ще публикувам списъка - 250 члена. Ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги – хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство".

Ако Борисов приеме оставката на Данаил Кирилов, това ще доведе до поредна промяна на Министерския съвет в последните два месеца.

В края на юли бяха отстранени Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова. В кабинета влезе нов здравен министър - проф. Костадин Ангелов - след като титулярят в МЗ Кирил Ананиев беше върнат в Министерството на финансите.

Кой спечели и кой загуби от промените в кабинета "Борисов 3"

Очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023