Снимка: © Getty Images

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влезе на проверка в ТЕЦ "Марица изток" 2. От управата на дружеството коментират пред БГНЕС, че става дума за регулярна проверка, която се извършва в обектите със значение за националната сигурност. Подобна е имало преди няколко месеца.

Според „24 часа“ се проверяват и „Мини Марица-изток“ заради завишените цени на тока и договорите, които държавните фирми са сключвали.

Няма акция и арести, а нормална проверка от службата, която тече при производителите и търговците на електрическа енергия, съобщават още от централата. Такива проверки вече имаше в Българския енергиен холдинг, Комисията за енергийно и водно регулиране, НЕК и др.

"Марица Изток" 2 е най-голямата държавна централа, работеща на въглища. Тя е една от трите електроцентрали в Маришкия басейн. Работи с местни лигнитни въглища, добивани в "Мини Марица изток".

Междувременно служебният кабинет назначи за зам.-председател на ДАНС служителя по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ Венелин Димитров. Той работи в дружеството от 2019, а преди това е бил дълги години в ДАНС и МВР.

Кабинетът е приел и решение за предсрочно освобождаване на Николай Ненков от позицията зам.-директор на държавната агенция. Според правителството той сам е поискал да напусне. Само преди няколко месеца бе сменен и друг от заместниците в ДАНС Недялко Недялков. Той обжалва уволнението си, но съдът потвърди освобождаването му.

Всичко това се случва в деня, в който у нас се провежда мащабна конференция за прехода на страната към зелена енергия, на която ще присъства изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия за промените в климата Франс Тимерманс. Той заяви пред bTV, че колкото по-късно България се освободи от въглищата, толкова по-скъпо ще струва това. Добави, че ЕК ще подкрепи страната ни, ако управляващите вземат решение да довършат АЕЦ "Белене".

Президентът Румен Радев отговори, че България "ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи". Възможните дати за затварянето им са през 2038 или 2040 г., а поради тази причина работещите в тях излязоха на национален протест в центъра на София.


Кабинетът "Янев" най-после прие Плана за възстановяване

"Булгаргаз": Не можем да рискуваме доставките за страната заради "Топлофикация София"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин