От януари 2019 до април 2021 публичните предприятия са сключили договори на обща стойност малко над 20 милиарда лева. От тях 8,6 млрд. са без обществени поръчки – тоест около 40-42% от парите, които харчат държавните предприятия.

Това обяви служебният финансов министър Асен Василев на брифинг заедно с министъра на икономиката Кирил Петков и министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Начинът, по който средствата са били харчени без поръчки, се случва чрез така наречената процедура „ин хаус“. Тя може да служи като вратичка в закона, позволяваща да се сключват договори с фирми за огромно финансиране без обществени поръчки и конкретни процедури.

Един от акцентите постави Кирил Петков, който обяви, че в този период и под егидата на Държавната консолидационна компания е бил сключен договор за 182 милиона лева без обществена поръчка за изграждане на нов правителствен център.

„Представете си 90 000 кв. м. административна сграда в София Тех парк, която е с подписан договор без обществена поръчка. 182 милиона се дават на фирма за пълен инженеринг – тоест тя прави и проектиране, и строителство, и надзор“, каза икономическият министър.

Той не обяви на коя фирма е била възложена тази „ин хаус“ процедура. Финансовият министър Асен Василев допълни само, че и при въпросната поръчка е имало авансови плащания. Двамата не дадоха данни за датата, на която по време на управлението на кабинета на Бойко Борисов е подписан договорът за бъдещо изграждане на правителствен център в столичния Тех парк.

„Няма гаранции, че проектът и разходите няма да бъдат раздути, няма гаранции и че ще се постигне максимална функционалност при проектирането на новия център. Изобщо не е ясно какво е наложило спешното задвижване на този проект, за който се говори от години. Не е ясно защо точно в момента трябва да се строи правителствен център“, заяви Петков.

Регионалният министър Виолета Комитова добави към разкритията за „Автомагистрали“ и още детайли по „ин хаус“ процедурите за ремонта на АМ „Хемус“. Там дейностите са започнали през 2018 г. Държавата е осигурила 3,71 млрд. лв. от националния бюджет.

„Търговското дружество (б.а. - "Автомагистрали") раздава 976 млн. на 45-50 фирми авансово за бъдещо строителство на АМ "Хемус". Тя е разделена на 9 участъка и не обхваща целия път от Ябланица до Варна, а приключва от 220 км от Ябланица. След участък 9 ремонтът на магистрала "Хемус" се изпълнява от друга компания. Тук парите са се предавали също от МРРБ на АПИ, на „Автомагистрали“ и на фирмите без обществени поръчки, под прикритието на т.нар. процедура "ин хаус", допълни Комитова.

„Това е един начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и без конкурс“, каза Асен Василев. „И тук не говорим за малко пари – 8,6 млрд. лв. Тази сума се равнява на парите за пенсии за 9 месеца“.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев призова Бойко Борисов да обясни рационално ли са изхарчени средствата и защо над 40% от икономиката е вървяла в „ин хаус“ и без поръчки.

"Нека е по-словоохотлив за това какво се е случило, той има да отговаря на въпроси, а не да задава. 8 млрд. и половина без обществени поръчки. Това е огромна корупционна възможност и ако някой трябва да отговаря дали това води до корупция, довело ли е до корупция, някой взел ли е подкупи - Борисов трябва да каже", смята Кутев.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.