Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава, а следващата стъпка е въвеждането на единен стикер, който да показва трайно ниските цени на хранителните продукти в магазините. Това става ясно от думите на министъра на икономиката Никола Стоянов в интервю за bTV.

Идеята е разработена от Министерството на икономиката, а стикерите засега са предоставени на две търговски вериги, които вече са започнали да подават информация за предлаганите от тях цени в новия правителствен сайт - foodprice. Той беше пуснат преди седмица с цел на него да се събират и съхраняват данни за пазара на храни, движението им да се проследява във времето и така да се даде възможност за по-точни анализи.

"Отправихме покана до всички юридически лица, които се занимават с търговия на дребно на хранителни продукти и имат годишен оборот от над 30 млн. лв., да се включат в инициативата", каза Стоянов.

Стикерът, който ще обозначава най-ниските цени на храните, е в зелен цвят с надпис: "Най-ниска цена на foodprice.bg". Той ще бъде в три варианта - кръгъл, правоъгълен и квадратен с оглед на разликите в стелажите на магазините. Той ще бъде поставян при желание от страна на търговците.

Стикерите вече могат да бъдат намерени в част от магазините на въпросните две търговски вериги в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024