ДБ към "евроатлантическите" партии: Спрете тишината за "Газпром" Снимка: © Булевард България

"Демократична България" отправи призив към политическите сили, които ще участват в изборите, да прекратят "тишината", която ги е обзела след резкия завой на служебното правителство обратно към "Газпром", и постави шест въпроса към президента Румен Радев.

Формацията е първата, която излезе с политическа декларация по темата с газа и възобновяването на преговорите с руския газов монополист, обявено за "неизбежно" от служелния министър на енергетиката Росен Христов на заседание на т.нар. "кризисен щаб". През април "Газпром експорт" спря доставките за България, въпреки съществуващия дългосрочен договор, след като страната ни отказа да се подчини на едностранно заявената от Кремъл промяна в договора и поиска да й се плаща в рубли.

“Демократична България” се обявява категорично против връщането на “Газпром” като доставчик на газ за България и настоява за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности.

"Призоваваме тишината на политическите сили, които ще участват в предстоящите парламентарни избори, да спре и да отворим широко очите си за настъпващото предателство на служебния кабинет", заявиха от ДБ в позицията си.

Сред партиите, заявяващи, че следват евроатлантическите ценности, са партньорите им от "Продължаваме промяната", както и бившите управляващи от ГЕРБ, а и ДПС. До момента няма реакция от централите им по темата след обявените от правителството действия. Позицията на БСП е ясна и непроменила във времето - формацията на Корнелия Нинова винаги е била на позиция, че отношенията с "Газпром" трябва да бъдат възстановени.

Според ДБ кабинетът с премиер Гълъб Донев "продава България, като неотклонно се опитва да върне страната в зависимост от Кремъл". Според формацията правителството съзнателно е пропуснало възможности да осигури газови доставки от други източници, включително и вече договорени, и използва най-ефективното оръжие - страха и манипулацията, за да убеди обществото в неизбежността на завръщането към “Газпром”.

"Кабинетът “Донев” се доказа като основно оръжие на Кремъл в хибридната война в България и авангард във войната на Путин с демократичния свят", заявяват от ДБ и добавят, че правителството се е скрило зад представители на работодателите и синдикатите, превърнати в "говорители" на очевидния план за връщане към руската газова зависимост.

В позицията на формацията се припомня, че връщането към "Газпром" ще зачеркне шансовете на България да потърси неустойки за едностранно прекратените доставки на газ от руската компания в нарушение на дългосрочния договор, който изтича в края на годината. "Ако България изпълни руските условия и започне да плаща в рубли, ще изпитаме национално унижение, сравнимо с искането ни да станем 16-а съветска република", твърдят оттам.

Оспорват и твърденията, че руският газ би бил в пъти по евтин от алтернативните доставки и се позовават на добре известната иначе формула за ценообразуване - газът на "Газпром" би достигал до България на цена, изчислена на 70% според средната цена на мегаватчат на TTF борсата за месеца плюс 30% - на база цената на петролните деривати. С оглед на "хвърчащите" цени на спот пазарите, обявената от служебния кабинет "приемлива" цена до 250 лв. на мегаватчас е абсурдна - в понеделник цената на нидерландската борса достигна почти 300 долара.

Шестте въпроса, които от ДБ поставят на служебната власт, назначена от Румен Радев, са:

1. Кой ще поеме валутния риск, ако се приеме ултиматумът на Москва за плащане в рубли? (Именно рискът руската страна да не признава плащания и да бави превалутирането, без да дава гаранции за доставка на газ бе мотивът на "Булгаргаз" да откаже кремълските условия за доставките - б.р.)

2. Колко и какво ще загуби България, отказвайки се от възможността да поиска компенсации за неизпълнение на договора от страна на Русия, ако сега приеме ултиматума за плащане в рубли и се откаже от оригиналните условия по договора?

3. Как рискът Москва да ограничи или спре доставките през зимата не ни хвърля в сериозна газова криза?

4. Чии интереси обслужи, отказвайки 6 от 7-те танкера, част от действията на Европейската комисия по осигуряване на алтернативен газ за Европа? (Става дума за договорените танкери LNG от американската компания "Шиниър", от които България ще вземе само един - през октомври, с оправданието, че няма свободни слотове за разтоварване или поне "не такива на приемлива цена", каквото и да значи това - б.р.)

5. Защо служебното правителство не поиска от Гърция и Турция свободни слотове за втечнен газ на най-високо политическо ниво?

6. Какво не знаем за безрезервната вяра на служебното правителство в геополитическото оръжие на Кремъл, наречено “Газпром”?

Ден преди служебният кабинет да обяви връщането към "Газпром" за "неизбежно", руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова заяви от връх Шипка, че плащане във валута, различна от рубли, е невъзможно. Но добави: "Смятам, че при политическа роля от страна на България проблеми няма да има. За да се възстановят доставките на газ, нов договор не е нужен, защото действащият договор е до края на декември тази година. Пропуснатите месеци, когато нямаше доставки, също може би подлежат на преговори. Всичко зависи от вас".

На този фон Русия обяви ново прекъсване на доставките за Европа заради поредна профилактика на турбина на газопровода "Северен поток" 1. Твърденията на Москва са, че прекъсването ще е в рамките на 3 дни, но след предишното спиране на доставките към Германия те никога не се възстановиха в пълен обем, освен че подаването на газ стана с огромно закъснение, за което руската страна се оправда с наложените западни санкции заради войната в Украйна. "Газпром" претенцира "форсмажор", с което евентуално да избегне арбитражни дела за едностранно неизпълнение на съществуващите договори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024