ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Странна ситуация в Народното събрание доведе до изненадващо сваляне на ДДС за брашното до 0% до края на 2022 г. - предложение, което не беше подкрепено от Комисията по бюджет и финанси, не беше подкрепено и в пленарна зала при първото гласуване, но изненадващо събра подкрепа с 1 глас разлика на прегласуването.

Въпросният глас се оказа подаден по погрешка от Антоанета Цонева (ДБ) при повторното гласуване.

Настояването ѝ да се направи корекция, която щеше да преобърне изцяло вота, не беше прието.

Първото гласуване по текста за 0% ДДС, предложен от "Има такъв народ", успя да събере само 85 гласа "за" срещу 102 против и 39 "въздържали се".

"За" бяха 58 души от ГЕРБ, 15 от ИТН и 12 от "Възраждане".

При прегласуването обаче изненадващо всичко се промени - ДПС реши да преобърне тотално позицията си, като вместо "против" и "въздържал се", 33 депутати от Движението решиха да гласуват "за". Така гласовете им вече се оказаха определящи за формирането на мнозинство по точката.

Резултатът от прегласуването се оказа 116 "за" срещу 114 "против" и "въздържали се".

Минути по-късно обаче Антоанета Цонева се качи на трибуната при председателстващия Мирослав Иванов и заяви, че се е случила грешка при гласуването ѝ. Ако нейният глас беше отчетен "против" при прегласуването, предложението за 0% ДДС нямаше да мине заради изравняването на гласовете за/против на 115/115.

"Имам молба за прегласуване, тъй като аз съм отбелязала неправилно моя вот. Моят вот е "против", а съм натиснала "За", каза тя.

Мирослав Иванов направи консултации с Кристиан Вигенин, след което обяви, че правилникът не разрешава подлагане на един текст на три гласувания.

Атанас Славов опита да обясни случилото се с "техническа грешка", а не с объркване на самата Цонева.

"Това трябва да се отчита като вот "против" и това трябва да бъде отчетено. Няма как да има примат техническото устройство пред публично заявената воля на народен представител от трибуната. Това е напълно легитимна процедура. Няма как да не се отрази в гласуването. Вотът не е таен, а публичен. Когато народен представител заявява от трибуната как е гласувал, този вот трябва да бъде отчетен", каза Славов.

Тошко Йорданов от ИТН обаче "поправи" Славов, като напомни, че не машината е отчела грешно вота, а Антоанета Цонева е сбъркала бутоните - без да отрича, че самата тя се е разграничила от това действие.

Още по-изненадващо, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ взе думата, за да защити Цонева и да призове гласът ѝ да бъде отчетен коректно - с което щеше да отмени приемането на текста, за който цялата група на ДПС гласува "За".

"С разни хитрувания няма как да произвеждаме сериозна политика в тази зала. Важна е волята на народния представител. Молбата ми е да отразите волята на Антоанета Цонева по гласуването, което два пъти бяхме извършили, защото тя публично и явно изрази своята воля", каза той.

Мирослав Иванов му напомни, че само преди седмица Рамадан Аталай също гласува "без да иска" в подкрепа на кабинета на Кирил Петков по време на вота на недоверие, без гласуването да се промени заради изричното му обяснение за грешка.

Разликата е, че гласът на Аталай все пак не беше решаващ за успешното приемане на вота, докато признатата грешка при Антоанета Цонева промени баланса на силите от "против" на "за".

Георги Свиленски от БСП също потвърди, че има практика за промяна на гласуването, когато депутатите неволно сбъркат, и поиска залата да се съобрази с искането ѝ.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче реши да обърне изцяло темата на спора, като го обвърза с противоречията между партиите относно машинното гласуване: "Естествено и много по-логично е да се доверим на вота на българските граждани, когато го направят лично с химикала на хартиена бюлетина, отколкото като го направят с машина".

"Случва се всеки да се обърка, но в крайна сметка - да внимава като гласува", беше коментарът на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, като каза, че и в тяхната група е имало един "неразбрал" волята на партията по точката.

Против корекция на вота се обяви и бившият председател на НС Ива Митева (ИТН): "Излиза, че всички ние 237 народни представители можем да излезем на трибуната и да заявяваме нашия вот. Ако допуснете това, по всеки текст занапред ще може всеки да излиза и да заявява трето гласуване, което е недопустимо. Да, тук се допуска промяна на вота, но когато той е гласувал "против", а системата е отчела "за". Тук хипотезата е различна".

Мирослав Иванов поиска 15-минутна почивка, за да се консултира с администрацията на парламента, но дори след нея не промени решението си.

"Следва да бъде сметнат за меродавен резултатът от второто гласуване. Това е доказателство защо не трябва да се правят предложения в последния момент, не трябва да се правят игрички с гласуването по един или друг начин. Всеки трябва да е достатъчно внимателен и отговорен как гласува. От всяко наше действие резултатите може да бъдат изключително съществени и да имат особено високо финансово измерение", каза Мирослав Иванов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023