Странна ситуация в Народното събрание доведе до изненадващо сваляне на ДДС за брашното до 0% до края на 2022 г. - предложение, което не беше подкрепено от Комисията по бюджет и финанси, не беше подкрепено и в пленарна зала при първото гласуване, но изненадващо събра подкрепа с 1 глас разлика на прегласуването.

Въпросният глас се оказа подаден по погрешка от Антоанета Цонева (ДБ) при повторното гласуване.

Настояването ѝ да се направи корекция, която щеше да преобърне изцяло вота, не беше прието.

Първото гласуване по текста за 0% ДДС, предложен от "Има такъв народ", успя да събере само 85 гласа "за" срещу 102 против и 39 "въздържали се".

"За" бяха 58 души от ГЕРБ, 15 от ИТН и 12 от "Възраждане".

При прегласуването обаче изненадващо всичко се промени - ДПС реши да преобърне тотално позицията си, като вместо "против" и "въздържал се", 33 депутати от Движението решиха да гласуват "за". Така гласовете им вече се оказаха определящи за формирането на мнозинство по точката.

Резултатът от прегласуването се оказа 116 "за" срещу 114 "против" и "въздържали се".

Минути по-късно обаче Антоанета Цонева се качи на трибуната при председателстващия Мирослав Иванов и заяви, че се е случила грешка при гласуването ѝ. Ако нейният глас беше отчетен "против" при прегласуването, предложението за 0% ДДС нямаше да мине заради изравняването на гласовете за/против на 115/115.

"Имам молба за прегласуване, тъй като аз съм отбелязала неправилно моя вот. Моят вот е "против", а съм натиснала "За", каза тя.

Мирослав Иванов направи консултации с Кристиан Вигенин, след което обяви, че правилникът не разрешава подлагане на един текст на три гласувания.

Атанас Славов опита да обясни случилото се с "техническа грешка", а не с объркване на самата Цонева.

"Това трябва да се отчита като вот "против" и това трябва да бъде отчетено. Няма как да има примат техническото устройство пред публично заявената воля на народен представител от трибуната. Това е напълно легитимна процедура. Няма как да не се отрази в гласуването. Вотът не е таен, а публичен. Когато народен представител заявява от трибуната как е гласувал, този вот трябва да бъде отчетен", каза Славов.

Тошко Йорданов от ИТН обаче "поправи" Славов, като напомни, че не машината е отчела грешно вота, а Антоанета Цонева е сбъркала бутоните - без да отрича, че самата тя се е разграничила от това действие.

Още по-изненадващо, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ взе думата, за да защити Цонева и да призове гласът ѝ да бъде отчетен коректно - с което щеше да отмени приемането на текста, за който цялата група на ДПС гласува "За".

"С разни хитрувания няма как да произвеждаме сериозна политика в тази зала. Важна е волята на народния представител. Молбата ми е да отразите волята на Антоанета Цонева по гласуването, което два пъти бяхме извършили, защото тя публично и явно изрази своята воля", каза той.

Мирослав Иванов му напомни, че само преди седмица Рамадан Аталай също гласува "без да иска" в подкрепа на кабинета на Кирил Петков по време на вота на недоверие, без гласуването да се промени заради изричното му обяснение за грешка.

Разликата е, че гласът на Аталай все пак не беше решаващ за успешното приемане на вота, докато признатата грешка при Антоанета Цонева промени баланса на силите от "против" на "за".

Георги Свиленски от БСП също потвърди, че има практика за промяна на гласуването, когато депутатите неволно сбъркат, и поиска залата да се съобрази с искането ѝ.

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче реши да обърне изцяло темата на спора, като го обвърза с противоречията между партиите относно машинното гласуване: "Естествено и много по-логично е да се доверим на вота на българските граждани, когато го направят лично с химикала на хартиена бюлетина, отколкото като го направят с машина".

"Случва се всеки да се обърка, но в крайна сметка - да внимава като гласува", беше коментарът на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, като каза, че и в тяхната група е имало един "неразбрал" волята на партията по точката.

Против корекция на вота се обяви и бившият председател на НС Ива Митева (ИТН): "Излиза, че всички ние 237 народни представители можем да излезем на трибуната и да заявяваме нашия вот. Ако допуснете това, по всеки текст занапред ще може всеки да излиза и да заявява трето гласуване, което е недопустимо. Да, тук се допуска промяна на вота, но когато той е гласувал "против", а системата е отчела "за". Тук хипотезата е различна".

Мирослав Иванов поиска 15-минутна почивка, за да се консултира с администрацията на парламента, но дори след нея не промени решението си.

"Следва да бъде сметнат за меродавен резултатът от второто гласуване. Това е доказателство защо не трябва да се правят предложения в последния момент, не трябва да се правят игрички с гласуването по един или друг начин. Всеки трябва да е достатъчно внимателен и отговорен как гласува. От всяко наше действие резултатите може да бъдат изключително съществени и да имат особено високо финансово измерение", каза Мирослав Иванов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин