Дефект в системата на Revolut позволи кражбата на над $20 млн. Снимка: © Getty Images

Организирани престъпници са се възползвали от недостатък в платежните системи на Revolut, за да откраднат повече от 20 милиона долара от парите на финтех компанията, съобщи Financial Times. Средствата са били източвани в продължение на няколко месеца, преди дефектът да бъде отстранен, разказаха няколко източници, запознати с инцидента, но пожелали анонимност.

Случаят все още не е оповестен публично, но вероятно ще окаже допълнителен натиск върху популярната финтех компания, която напоследък се сблъсква с поредица от трудности. Няколко ръководни кадри напуснаха стартъпа, който е подложен на квалифициран одит от BDO, докато очаква ключов банков лиценз в Обединеното кралство.

Проблемът изглежда произтича от различията между европейските и американските платежни системи. Разминаването е довело до това, че при отказ на определени транзакции Revolut погрешно е възстановила средства по чужди сметки, предоставяйки свои собствени пари, обясняват трима души, запознати с казуса.

Престъпни групировки са започнали да се възползват от дефекта в началото на 2022 г., след като той е бил забелязан в края на 2021 г. Те насърчавали физически лица да извършват големи трансакции, които били отхвърляни, след което теглели възстановените суми чрез банкомати.

Системите на Revolut изглежда не са засекли масовата измама. Проблемът излязъл наяве, когато партньорска банка в САЩ уведомила базираната във Великобритания компания, че държи по-малко пари в брой от предвиденото.

Изчисленията ползват, че в резултат на дефекта са били откраднати около 23 млн. долара. Част от средствата са били възстановени, като в крайна сметка нетната загуба излиза около 20 млн. долара.

Новината за това идва, докато финтех компанията все още очаква своя банков лиценз в Обединеното кралство, повече от две години след подаването на заявление за такъв – много повече от обичайното време за обработка на заявките, отнемащи по-малко от една година.

Органът за финансово поведение нареди независим преглед на политиките на Revolut за предотвратяване и разкриване на финансови престъпления през 2020 г.

Одиторът BDO отделно предупреди, че приходите на Revolut може да са били „съществено неточни“ – след като анализаторите останаха неудовлетворени от „пълнотата“ на около две трети от отчетените постъпления за 2021 г.

През последните месеци Revolut се сблъска и с няколко напускания на високопоставени кадри, включително на главния изпълнителен директор на британската си банка Джеймс Радфорд и на главния финансов директор Микко Саловаара. Джоел Кас, началник на персонала и ръководител на банковите продукти в британското звено, също обяви напускането си.

Главоболия за Revolut: Висши директори напускат, а банковият лиценз на Острова виси на косъм

Двама инвеститори, фирмата за рисков капитал Molten Ventures и мениджърът на активи Schroders, също намалиха оценката на дяловете си в Revolut съответно с 40% и 46%. Преди това компанията бе оценена на 33 млрд. долара през 2021 г., което към онзи момент я направи най-скъпата чсатна компания на Острова.

$15 млрд. от оценката на Revolut се изпариха след изненадващ ход на топ инвеститор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024