Делата на САЩ срещу Binance и Coinbase струват скъпо на техните основатели Снимка: © Getty Images

Годината беше страхотна за криптомилиардерите – до тази седмица, когато Комисията за ценните книжа и фондовите борси (SEC) последователно заведе дела срещу Binance Holdings Ltd. и Coinbase Global Inc., най-големите криптоплатформи съответно в света и САЩ. Действията на регулатора преобърнаха оптимизма, който се прокрадна отново на пазарите на цифрови активи след злощастната „криптозима“, разразилата се през 2022 г.

Състоянието на главния изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао, известен като CZ, се срина с 1,4 млрд. долара до 26 млрд. долара само за два дни. А това на главния изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг се сви с 361 млн. долара до 2,2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

SEC заведе дело първо срещу Binance, а ден по-късно и срещу американската криптоборса Coinbase, с което хвърли нов смут на пазара. Комисията ги обвинени в нарушаване на федералните закони за ценните книжа.

Тези действия доведоха до пореден обрат в съдбата на най-богатите в сектора. Общото им състояние срина през 2022 г., когато се случиха няколко ключови срива – от алгоритмичния стабилкоин TerraUSD до хедж фонда Three Arrows Capital и FTX на Сам Банкман-Фрийд.

Общото богатство обаче нарасна с 15,4 млрд. долара през тази година. Състоянието на Джао например набъбна със 117% преди спада от тази седмица, а това на Армстронг – с 61%. За сравнение, останалите милиардери от индекса на Bloomberg са увеличили активите си с общо 9%.

В основата на съживяването на биткойн през тази година бяха очакванията, че банковата криза в САЩ, която избухна през март, ще принуди Федералния резерв да направи пауза в повишаването на лихвените проценти. Това даде основания да се спекулира, че токенът ще спечели от по-ниските реални лихвени проценти, както и че може да влезе в ролята си на убежище от сътресенията в традиционните финанси.

Сега обаче регулаторните органи на САЩ слагат препятствия пред дейността на индустрията.

В иска, подаден в понеделник, Комисията за ценните книжа и фондовите борси твърди, че Binance и Джао са подвели инвеститорите и регулаторите, неправилно са управлявали средствата на клиентите и са нарушили правилата за ценни книжа. 46-годишният милиардер е съосновател на борсата през 2017 г. Под негово управление тя се превърна в световен гигант.

Личното му нетно състояние също нарасна, като през януари 2022 г. достигна най-високата си стойност от 96,9 млрд. долара.

„Измамна мрежа“? Изплашени инвеститори изтеглиха за ден $780 млн. от Binance

След това във вторник Комисията по ценните книжа и борсите заведе дело срещу Coinbase, което доведе до спад на акциите ѝ с 12%. В жалбата от 101 страници SEC не обвинява Армстронг в никакви нарушения, но твърди, че компанията е заобиколила правилата на комисията, като е позволила на потребителите да търгуват с токени, които всъщност са нерегистрирани ценни книжа.

Армстронг притежава 16% от компанията, която е основал, чрез редица тръстове и директни дялове. Той също така често продава акции на Coinbase, като досега през тази година е изтъргувал книжа на стойност около 27 млн. долара.

Фред Ерсъм, другият съосновател на Coinbase, който сега се занимава с рисково финансиране във фирмата Paradigm, фокусирана върху крипто, също отбеляза спад на нетното си състояние до 1,1 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024