Делян Добрев обвини ПП-ДБ в зависимост от "хранилката на "Лукойл"

"Хранилката на "Лукойл" се оказа по-голяма, отколкото предполагахме. Оказа се, че на тази хранилка има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри" - с тези обвинения депутатът от ГЕРБ Делян Добрев контраатакува председателите на ПП и ДБ в Народното събрание Атанас Атанасов и Кирил Петков.

Причината за тежкия конфликт е призивът на Атанасов и Петков да не се бърза с промените в Закона за енергетиката, които бяха насрочени за петък (последния ден преди изборите) по искане на ГЕРБ и ДПС.

Мотивите на ПП-ДБ: енергийната политика се използва популистки за предизборна кампания, а текстовете за "Лукойл" са "писани на коляно", като рискуват да доведат до "криза на пазара на горивата".

Лидерите на коалицията изразиха принципно съгласие с предложенията за промени, но искат още около 2 седмици срок преди разглеждането им в пленарната зала.

Според Добрев обаче всеки ден отсрочка "подарява по 3 млн. лв. на "Лукойл".

Той остро атакува кабинета за това, че не изпълнява заложеното задължение още от януари 2023 г. за събиране на вноска от петролната компания във Фонда за енергийна сигурност, която се изчислява според разликата между цената на руския нефт и "Брент". По сметките на Добрев, това са по 73 стотинки на литър бензин или дизел, или около 3 млн. лв. дневно от оборота на "Лукойл".

Несъбраните средства от януари досега обаче "ще ги съберем с друг закон", обяви той - а става дума за около 1 млрд. лв.

В новия текст е заложен изричен срок - 31 октомври (вторник), след който правителството вече ще бъде длъжно да събира парите и да ги разпределя като компенсации на потребителите.

ГЕРБ и ДПС обаче са внесли поправките по "бързата писта" - като преходни и заключителни разпоредби на промените в Закона за енергетиката, който беше върнат с вето от Румен Радев. За да могат да ги приемат по тази процедура, ще са необходими 121 гласа - а без присъствието на ПП и ДБ това няма как да се случи.

"Ако няма заседание и не успеем в петък да отхвърлим ветото, защото са ни необходими 121 гласа, това ще остане за след изборите - даваме още седмици на "Лукойл". Всеки ден подарява на "Лукойл" по 3 млн. лв.

"Законът е приет януари 2023 г. и вече 10 месеца два поредни кабинета - служебен и кабинет на "Промяната" не изпълняват закона. И тъй като в закона записахме дата 31 октомври, всички тези на хранилката бламират заседанието на НС, за да не се приемат тези промени. Дори да има заседание в петък без ПП и ДБ, за отхвърляне на ветото са нужни 121 гласа. ГЕРБ и ДПС имаме 105. Ние твърдо подкрепяме този текст и ще внесем останалите текстове за съхранението на горивата", каза Добрев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024
Важно днес

Масови протести и сблъсъци в Грузия след окончателното приемане на закона за чуждите агенти

Парламентът на Грузия окончателно прие спорния закон за "чуждестранните агенти"

18:47 - 14.05.2024
Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024