ПП-ДБ атакуваха ГЕРБ заради спешните промени за "Лукойл": "Прах в очите на хората" Снимка: © Булевард България

Намерението на ГЕРБ да прокара промени в Закона за енергетиката, свързани с "Лукойл", още в петък се сблъска със съпротива от страна на ПП-ДБ.

Атанас Атанасов, Кирил Петков, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски се обявиха против свикването на Народното събрание в последния ден от предизборната кампания - ход, който провокира Делян Добрев да обвини лидерите на коалицията-мандатоносител в зависимост от "хранилката на "Лукойл".

Атанасов поиска поне още две седмици срок за обсъждане на текстовете, които ГЕРБ и ДПС са им представили за гласуване.

"Всички тези проблеми, които колегите настояват да се обсъдят в петък, няма пречка да се обсъдят в първия ден след втория тур от изборите (т.е. 6 ноември)", каза съпредседателят на ДБ.

Кирил Петков обвини партиите от мнозинството, че са представили предложения за законови промени, които са "писани на коляно", и че предизборно провокират нереални очаквания за това, че руската компания ще внесе "стотици милиони и милиарди" в бюджета.

"Темата енергетика, поднесена популистки, е прах в очите на хората. Снощи получихме текстовете на промените и в тях не бяха изчистени дори условията за дерогацията. Има текстове за използването на складовете на "Лукойл" от държавна агенция, които са написани на коляно. Не може само защото идват избори след няколко дни, да пишем закони на коляно. Ние трябва да съберем данъците от "Лукойл", трябва да върнем парите обратно при хората, но това трябва да се направи не на коляно и за един ден, а да се работи с истинските експерти от Министерството на енергетиката. Очакваме становище и от тях. Ако се свика заседание в петък, това ще е предизборен популизъм", каза Петков.

Ден по-рано Делян Добрев и Делян Пеевски лансираха предложения, с които държавният резерв да поеме управлението на базите за съхранение на горива на "Лукойл" в България, ако дерогацията за внос на руски нефт се запази.

"Лукойл Нефтохим" е собственик на над 90% от тези складове - проблем, който многократно е повдиган от опозицията на ГЕРБ и заради който имаше и произнасяне на КЗК с налагане на глоба от 195 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение.

Сега от ГЕРБ предлагат Държавният резерв да поеме функциите на особен управител върху базите и петролопровода на "Лукойл", като Добрев смята, че това може да се приеме още в петък. Поводът за отварянето на Закона за енергетиката е формалното отхвърляне на ветото, което Румен Радев наложи по други текстове - за либерализацията на пазара на битови потребители на електроенергия.

Ивайло Мирчев от ДБ също атакува ГЕРБ, като напомни, че "онези, които до онзи ден плющяха карти с шефовете на "Лукойл" и си пиеха уискито с тях, днес са най-големите борци срещу руското влияние в България".

"Реалностите са, че "Лукойл" дължат много повече от този милиард още от 2007 насам. Тези пари бяха натрупани от онези, които вчера критикуваха и обвиняваха, че не сме достатъчно остри срещу "Лукойл". Подкрепяме предложенията за складовете и за особения търговски представител, но смятаме, че това трябва да стане през експертите в Министерски съвет, а не за 7 дни и да предизвикаме криза на пазара на горивата в страната. И да помислим дали всички фирми, които са длъжни да вкарват горива в резерва го правят, и дали има такива, които гравитират около ГЕРБ, но не изпълняват задълженията си към резерва", каза Мирчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024