Демерджиев отново атакува кабинета "Петков" за украинските бежанци с помощ от "Възраждане" Снимка: © Булевард България

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев продължава с атаките към правителството на Кирил Петков по темата за средствата, изразходвани за украински бежанци през 2022 г. На парламентарен контрол в петък той съобщи, че над 50% са дублираните регистрации на украински бежанци в хотелите.

По думите му, има нерегламентирани ситуации, в които един и същи човек е бил регистриран в няколко хотела.

"Има хотели, в които са настанени над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет, деца, които не са се родили, и хора, които не са влизали в България", твърди Демерджиев.

Той постави под съмнение и броят на търсещите закрила, тъй като МВР е взело мерки, за да разграничи бежанците от туристите.

"И когато това се случи - броят на хората, които трябва да получат закрила, намаля. При първата физическа проверка установихме приблизително 3000 човека по-малко от 12 хил., които трябваше да са там", допълни министърът.

Данните бяха изнесени от вътрешния министър след въпрос от депутата на "Възраждане" Ангел Георгиев, който използва възможността, за да критикува отново "Продължаваме промяната" и ги уличи в "корупция". Те са продължение на обвиненията на Демерджиев срещу последния редовен кабинет в злоупотреби с европейски средства.

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев обърна внимание, че служебният министър идва подготвен с въпросните данни по време на блиц контрол, и го уличи в координация с "Възраждане".

Вътрешният министър твърди още, че правителството на Кирил Петков е разхищавало парите за подпомагане на украинските бежанци, като е дало общо 150 млн. лв. за тях, докато служебният кабинет е изразходил само 40 млн. лв.

Калина Константинова - бивш вицепремиет, който отговаряше тази политика в кабинета "Петков", взе думата от пленарната трибуна, за да опровергае твърденията. Тя обясни, че служебният министър сравнява 150 млн. лв., изхарчени за първите пет месеца, с 40 млн. лв. след това, като пропуска да спомене, че броят на настанените в тези периоди е различен.

"Инсинуацията е изключително безпочвена. През май миналата година говорим за 68 хил. настанени, а сега са 8 хил. човека. В зимния сезон, когато стартира войната и дойдоха опашките с бежанци, говорехме за програма с 40 лв, след което преминахме по 10-15 лв. Сравняването на тези домати с портокали е абсурдно", изтъкна Константинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев не прочел доклада на ДАНС за шпионите в Руската църква, но не е съгласен с бързото им гонене

""Когато се освети някой като агент, това не означава, че трябва моментално да бъде изгонен от територията на страната"

17:26 - 26.09.2023

Антон Хекимян - от "Стажантът" до "Кандидатът"

За пътя от нюзрума до политическата централа

17:23 - 26.09.2023

България и САЩ подписаха меморандум за борба с дезинформацията

Мария Габриел се срещна с Антъни Блинкен в САЩ

16:46 - 26.09.2023

Испания отново съди Шакира за укриване на 6,7 млн. евро от данъци

Това са поредните обвинения в данъчни измами срещу певицата.

16:35 - 26.09.2023

Тодор Тагарев се срещна с Иван Костов в Министерството на отбраната

"Всеки демократично мислещ човек е загрижен да имаме стабилно управление"

16:32 - 26.09.2023

Компании от САЩ са на 4-то място сред преките инвеститори в България

Американската търговска камара и правителството на работна закуска за 120 г. дипломатически отношения САЩ-България

16:11 - 26.09.2023