Демерджиев също се обиди на Нидерландия: Вместо европейска солидарност, получаваме дискриминация

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев също реагира остро на решението на Нидерландия да не подкрепи присъединяването на България към Шенген.

Той посочва, че страната ни "полага изключителни усилия, за да гарантира сигурността" на своите партньори от Европейския съюз и да отговори на всички техни изисквания.

"В замяна, вместо европейска солидарност, получаваме пренебрежение и дискриминация. Цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството на българските полицаи! Не сме готови да платим такава цена!", се казва в изявление на министър.

По-рано българският президент Румен Радев също изрази недоволството си от развитието по казуса и използва социалната мрежа Facebook, за да протестира срещу нидерландския министър-председател Марк Рюте.

В петък стана ясно, че България не само няма да бъде приета в Шенген, но и най-вероятно ще остане сама да очаква неопределено бъдещо за членство. Много вероятно е кандидатурата на Румъния да бъде отделена от българската и да бъде приета заедно с тази на Хърватия. Така България ще остане в пълна изолация.

Демерджиев казва, че "внушенията, че срещу 50 евро може да се премине границата" са изключително обидни. Той визира изказването на нидерландският премиер Марк Рюте, в което той намеква, че българската граница може да се премине срещу сума от 50 евро.

"Усилията ни не заслужават пренебрежение! Усилията ни не заслужават обиди! Сведохме до минимум вторичната миграция към Централна и Западна Европа, плащайки висока цена", изтъква служебният министър на вътрешните работи.

Решение по въпроса дали България ще стане член на Шенген ще бъде взето по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, в който членуват министрите от ЕС. Нидерландия обаче ще блокира възможността на София, тъй като решението трябва да бъде взето с пълно единодушие.

Никола Янков, финансист от "Експат капитал" Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024