Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген  Снимка: © Screenshot

Независимо дали ще гласуваме с хартиена бюлетина или с машини, без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, а после и на Босна. Това пише финансовият и политически анализатор Никола Янков.

Според него изолацията ни от Европейския съюз е резултат от липсата на политическа воля, визия за развитие на държавата и силното влияние на Русия в българската политика.

Думите му са по повод кандидатурата на България за членство в Шенген, която се оказа непосилна задача за страната ни години наред. Членството ни е обвързано с това на Румъния, но напоследък в Европа се появяват призиви двете държави да бъдат разделени.

  • София и Букурещ изпълняват критериите за членство, а Европейският парламент одобри тяхното включване към пространството още през юни 2011 г.
  • Позицията е потвърдена в последващи няколко резолюции, като последната такава беше приета през октомври 2022 г.

По въпроса за членството им в Шенген обаче няма единодушие, а страните в Съвета на ЕС трябва да постигнат такова, за да може предложението да се реализира. Нидерландия и Швеция оказват съпротива срещу разширяването към България на зоната, свободна от граничен контрол, а наскоро подобни изказвания отправят и от Австрия.

По този повод Никола Янков посочва, че "шансът България да остане единствената държава извън Шенген става по-голям от всякога".

"Системната изолация на България от ядрото ЕС. Това е новината на деня, дами и господа. Изолацията (изглеждаща все повече като полу-членство) на страната ни от Шенген и еврозоната. Ето ви едно непопулярно мнение: интеграцията на страна ни в ЕС не е резултат от, а решение за т.нар. проблем с корупцията. Както и за много други проблеми, като липса на чуждестранни инвестиции и нисък икономически растеж, например", пише той.

Политическият анализатор обвързва членството на България в Шенген и с настоящата вътрешнополитическа ситуация у нас. Той изтъква, че "про-руската позиция на президента" и "участието на открито про-руската БСП в правителството" едва ли ще помогнат за разрешаването на казуса.

"Нови избори няма да произведат по-добра парламентарна конфигурация за партиите, деклариращи евроинтеграцията на България за свой приоритет", пише той.

Никола Янков е основател и управляващ партньор в "Експат Капитал". Участвал е в държавното управление като зам.-министър на икономиката (2001-2003) и на транспорта (2003-2005). Бил е представител на държавата в надзорния съвет на "Лукойл - Нефтохим".

В публикацията си той коментира и последните развития около промените в Изборния кодекс. Според Янков "простотиите с хартиените бюлетини нямаше да се случат", ако е имало преговори за съставяне на правителство с първия мандат. Съставителният мандат за правителство ще отиде при ГЕРБ-СДС, но към момента изглежда, че партията няма да успее да излъчи мнозинство.

Защо не пускат България в Шенген? Не, не е заради чуждите "вътрешни проблеми"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023