Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген  Снимка: © Screenshot

Независимо дали ще гласуваме с хартиена бюлетина или с машини, без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, а после и на Босна. Това пише финансовият и политически анализатор Никола Янков.

Според него изолацията ни от Европейския съюз е резултат от липсата на политическа воля, визия за развитие на държавата и силното влияние на Русия в българската политика.

Думите му са по повод кандидатурата на България за членство в Шенген, която се оказа непосилна задача за страната ни години наред. Членството ни е обвързано с това на Румъния, но напоследък в Европа се появяват призиви двете държави да бъдат разделени.

  • София и Букурещ изпълняват критериите за членство, а Европейският парламент одобри тяхното включване към пространството още през юни 2011 г.
  • Позицията е потвърдена в последващи няколко резолюции, като последната такава беше приета през октомври 2022 г.

По въпроса за членството им в Шенген обаче няма единодушие, а страните в Съвета на ЕС трябва да постигнат такова, за да може предложението да се реализира. Нидерландия и Швеция оказват съпротива срещу разширяването към България на зоната, свободна от граничен контрол, а наскоро подобни изказвания отправят и от Австрия.

По този повод Никола Янков посочва, че "шансът България да остане единствената държава извън Шенген става по-голям от всякога".

"Системната изолация на България от ядрото ЕС. Това е новината на деня, дами и господа. Изолацията (изглеждаща все повече като полу-членство) на страната ни от Шенген и еврозоната. Ето ви едно непопулярно мнение: интеграцията на страна ни в ЕС не е резултат от, а решение за т.нар. проблем с корупцията. Както и за много други проблеми, като липса на чуждестранни инвестиции и нисък икономически растеж, например", пише той.

Политическият анализатор обвързва членството на България в Шенген и с настоящата вътрешнополитическа ситуация у нас. Той изтъква, че "про-руската позиция на президента" и "участието на открито про-руската БСП в правителството" едва ли ще помогнат за разрешаването на казуса.

"Нови избори няма да произведат по-добра парламентарна конфигурация за партиите, деклариращи евроинтеграцията на България за свой приоритет", пише той.

Никола Янков е основател и управляващ партньор в "Експат Капитал". Участвал е в държавното управление като зам.-министър на икономиката (2001-2003) и на транспорта (2003-2005). Бил е представител на държавата в надзорния съвет на "Лукойл - Нефтохим".

В публикацията си той коментира и последните развития около промените в Изборния кодекс. Според Янков "простотиите с хартиените бюлетини нямаше да се случат", ако е имало преговори за съставяне на правителство с първия мандат. Съставителният мандат за правителство ще отиде при ГЕРБ-СДС, но към момента изглежда, че партията няма да успее да излъчи мнозинство.

Защо не пускат България в Шенген? Не, не е заради чуждите "вътрешни проблеми"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024