Защо не пускат България в Шенген? Не, не е заради чуждите "вътрешни проблеми" Снимка: © Getty Images

Прозорецът за членство на България в Шенген се затваря все по-плътно - Швеция стана втората държава след Нидерландия, която обмисля да блокира разширяването през декември 2022.

С половин уста вицепрезидентът Илияна Йотова призна по БНР, че продължаващата политическата нестабилност в България дава аргументи срещу приемането на държавата, но отново прехвърли отговорността навън:

"11 години все не успяваме да докажем на някого в ЕС, че сме готови за Шенген... Когато имаш съюз от 27 държави, винаги някоя страна - заради собствената си вътрешнополитическа ситуация - ще намери политически критерий и това става приказка безкрай", оплака се тя, на същия глас, с който Бойко Борисов от години обвинява Нидерландия, че не ни пуска, заради “вътрешните” си проблеми.

Под “Вътрешни проблеми” тези български политици разбират присъствието на националисти в парламентарното мнозинство зад премиера Марк Рюте.

Иначе у нас Бойко Борисов нямаше проблем да управлява с националисти, а Радев да отстоява техните тези като президент, създавайки наистина не само вътрешни, а и външни проблеми.

За да бъде парадоксът двоен, пак същите български политици, заради “вътрешни проблеми“ с години блокираха членството на Северна Македония, и то не в Шенген, а в ЕС.

Въобще двойните стандарти са част от външната политика на България, която винаги се фокусира върху сламката в чуждото око, за да отвлече вниманието от гредата в нашето око.

И сега, когато изглежда и Швеция ще ни блокира за Шенген, познайте дали критиката на нашия естаблишмънт ще се насочи към вътрешните ни неудачи или към… националистите в Стокхолм? Познахте. Ето какво казва Илияна Йотова:

"Трябва да си даваме ясна сметка, че след последните избори правителството на Швеция на практика се крепи на гласовете на една много крайна дясна и популистка формация. За страни като нашата тези хора никога не са били убедени и няма да бъдат убедени, че ние трябва да сме в ЕС".

А какво всъщност иска Нидерландия? Тя казва просто: ще влезете, когато прилагате законодателството на ЕС.

Тук нашият естаблишмънт веднага започва да говори за изпълнените още от 2011 г технически изисквания за опазване на границите. Погрешно допускат, че никой в Нидерландия не е чувал за "Капитан Андреево" или за оградата - швейцарско сирене - по границата с Турция.

Ако вече не минава старият аргумент, че остава "само една сграда да доизмажем", започват да хвалят полицейското сътрудничество. Защото пак погрешно смятат, че никой в чужбина не е чувал за аферата “Червеи“ с незаконните разрешения за следене на информационната система на МВР, за изчезването на осъдените братя Галеви, Брендо, криптокралицата Ружа Игнатова и куп “герои на Прехода“.

Или искат да си мислим, че само националистите в Нидерландия са чувствителни към допуска на България в Шенген?

У нас не се говори за огромната измама с източване на 120 млн. евро от нидерландските социални помощи, дело на българска ОПГ от “социално слаби“, която скандализира нидерландското общество през 2013 г.

Апропо, подобни вероятно ще бъдат аргументите срещу България в Шенген и в шведския парламент, в защита на шведите, пострадали от “социално-слаби” българи. Просто не искат чрез Шенген още повече да ги улесняват.

Но нещо повече и далеч по-важно. Цялото законодателство на ЕС включва именно т.н. Механизъм за правна проверка (CVM), с който България беше под условие допусната в ЕС.

Вместо да изпълним изискванията, ние се борехме механизмът да отпадне. Той обаче остава (въпреки почерпките за Жан-Клод Юнкер).

Спасителният за Бойко Борисов пояс Гешев е неговия прът. В този хор вече е и президенството, което отдавна е погребало спомените за борба с престъпността, мафията и вдигнатите юмруци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024