"Незаконен състав" на съда е попречил на БАБХ да изгони "Евролаб 2011" от "Капитан Андреево" Снимка: © Getty Images

Решението за запазване на "Евролаб 2011" като лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево" от август е взето от "незаконен състав" на съда.

Това признава ВАС при преразглеждането на казуса - един от няколко дела, които Българската агенция за безопасност на храните опитва да спечели, за да отстрани скандалната частна фирма от граничния контрол.

Причината за върнатия акт от ВАС е, че Административен съд - София-град е разгледал казуса в състав от един-единствен съдия - дежурният в този момент Галин Несторов, съобщава "Медиапул".

Горната инстанция посочва, че това е нарушение на Административно-процесуалния кодекс, който изисква тричленен съдебен състав за този тип жалби.

Не е ясно дали Несторов ще бъде санкциониран за това, че с решението си е блокирал за минимум два месеца действията на БАБХ по отстраняването на "Евролаб 2011" от границата.

Заповедта, която фирмата обжалва, беше за незабавно изпълнение на решението на тогавашния директор Христо Даскалов, според което всички проверки на стоки и животни на ГКПП "Капитан Андреево" трябва да се правят само от държавни служители.

Тогава Административният съд реши, че БАБХ не е аргументирала защо е нужно тази заповед да влезе в сила веднага.

Mediapool напомня, че това не е единственото спорно решение на Галин Несторов - той е отхвърлил дело срещу Софийската градска прокуратура по искане на журналисти за изнасяне на данни за това колко и какви дела е гледал Делян Пеевски като следовател.

Не е допуснал и официално искане на информация дали главният прокурор Иван Гешев живее в сграда на територията на резиденция "Бояна" - нещо, което беше потвърдено и без съдебно произнасяне по-късно.

Това не е и единственото странно "съвпадение" за съдебните състави по жалбите, по които БАБХ губи пред ВАС.

Председателят на съда Георги Чолаков се оказа член на съставите по всяко от делата на фирмата, подадени през юли и забавили се с няколко седмици, докато се разпределят в неговото дежурство.

Петъчна командировка в Нова Загора и едно дежурство: Как делата на "Евролаб" се паднаха "случайно" при шефа на ВАС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024