Ружа Игнатова може да е получавала полицейска информация от български източници Снимка: © Фейсбук, Ружа Игнатова

Ружа Игнатова, известна още като "изчезналата криптокралица", може да е получила информация от полицията за това, че срещу нея се води разследване за измама, съобщава BBC.

42-годишната жена, родена в България, изчезна преди пет години и оттогава се издирва от международните власти заради ролята ѝ в измамната схема "OneCoin", с която успява да измъкне близо 4 млрд. долара от нищо неподозиращи жертви чрез измама с фалшива криптовалута.

Според файлове, видени от британската обществена медия, издирваната от ФБР бегълка е знаела за усилията на властите да бъде арестувана месеци преди да изчезне. Полицейските документи са били предоставени от бившия шпионин и доверен съветник на Игнатова - Франк Шнайдер.

Той казва, че те са му били предадени от Игнатова на USB памет, както и, че метаданните във файловете показват, че тя е получила информацията чрез собствените си контакти в България.

"Когато българите участваха в определени срещи на Европол, на нея й отнемаше само няколко часа, за да получи пълната информация и протоколите от тези срещи. Мога само да заключа, че това е дошло от кръговете, в които е била, и връзките, които е имала чрез различни влиятелни личности", казва Шнайдер.

В момента той е изправен пред екстрадиция в САЩ за предполагаемата си роля в измамната схема. От Европол съобщиха, че разследват въпроса.

През октомври 2017 г. Игнатова се качва на полет от София до Атина и изчезва безследно. Оттогава насам никой не я е виждал, а световните разследващи служби като ФБР, Европол и Интерпол продължават издирването ѝ. Криптокралицата влезе и в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани хора на планетата.

Какво пише в документите?

Полицейските досиета съдържат презентации, направени по време на срещата на Европол по операция "Сателит" в Хага на 15 март 2017 г. Според тях на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. На място са били и служители от България, Великобритания, Германия, Нидерландия и Дубай.

Документите включват подробности за това, че американските власти разполагат с "високопоставен конфиденциален информатор", за банковите сметки на OneCoin, по които постъпват средства на инвеститорите, и за неуспешните опити на британската полиция да разпита Игнатова.

В документите се вижда, че на срещата на Европол през март 2017 г. са присъствали представители на Министерството на вътрешните работи на България.

Европол посочва пред британската медия, че в момента проучва въпроса: "Този сложен сценарий с много заинтересовани страни затруднява оценката на това къде и как би могъл да възникне подобен инцидент."


Как гръцките власти се опитаха да заловят Ружа Игнатова, но останаха без следа

Европол обяви парична награда за залавянето на Ружа Игнатова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023