Как гръцките власти се опитаха да заловят Ружа Игнатова, но останаха без следа Снимка: © YouTube

Пет години след изчезването на създателката на измамната схема "One Coin" Ружа Игнатова гръцката полиция проведе операция по издирването ѝ, но без успех. За това съобщи гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на информация от служители на реда.

Според източниците преди няколко дни данни, събрани от чужбина и Гърция, са показали, че Игнатова се намира в страната и провежда срещи с конкретни хора. На тази база от отдел "Издирване" на гръцката полиция незабавно са организирали акция за откриването и задържането й. Оказа се, че информацията не е потвърдена, а операцията е без успех.

През октомври 2017 г. Игнатова, наричана още "криптокралицата", се качва на полет от София до Атина и изчезва безследно. Американските власти смятат пътуването за "нетипично" и дори имат подозрения, че Ружа е разполага с информация, която ѝ е помогнала да избегне евентуален арест. Оттогава насам никой не я е виждал, а световните разследващи служби като ФБР, Европол и Интерпол продължават издирването ѝ. Криптокралицата влезе и в списъка на ФБР за най-издирваните хора на планетата.

Европол обяви парична награда за залавянето на Ружа Игнатова

Игнатова успя да измъкне близо 4 млрд. долара от нищо неподозиращи жертви чрез сложна схема с фалшивата криптовалута OneCoin. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари.

Източници на гръцките сили на реда отбелязват пред "Катимерини", че десетки държави работят в тясно сътрудничество на оперативно ниво по случая, като обменят материали.

"Информацията от една държава отключва развитието на разследването в друга. Това е разследване, което, въпреки че са минали пет години от изчезването на Игнатова, продължава да е активно и в пълен ход, като прокуратурите на различните държави засилват действията си в опит да затегнат примката около бегълка №1", казва един от източниците, цитиран от медията.

Схемата OneCoin предлага на клиенти "обучителни пакети", които включват "жетони", с които се получава правото да се "копае" несъществуващата валута. Така редица заинтересовани се включват в схемата, привлечени от възможността за бърза печалба от обещаваното почти сигурно поскъпване на валутата. По данни на Европол е възможно Игнатова да е присвоила няколко милиарда щатски долара.

Да инвестираш хиляди в измама

Една от потърпевшите в схемата разказва преди ден пред британския сутрешен блок "This Morning", че е изгубила 250 хил. паунда. Джен Макадам признава, че е заложила цялото наследство, което баща ѝ е оставил, в резултат на примамливата оферта на Ружа Игнатова.

"Най-добрата ми приятелка ме запозна с нея. Тя знаеше, че имам известна сума пари, която покойният ми баща ми остави, когато почина, и търсех безопасно място, където да ги вложа", споделя Макадам.

Тя се присъединява към OneCoin през през февруари 2016 г., впечатлена, че Ружа е снимана на корицата на реномираното списание Forbes, както и от нейните качества, като например диплома по право от Оксфорд, последвана от работа в уважавана глобална фирма за управление на активи.

През 2017 г. Макадам разбира, че всичко това е измама. Една вечер тя получава обаждане от Тимоти Къри - човек, който е запознат как работят криптовалутите. Той се опитва да предупреди инвеститорите, че OneCoin е схема и парите им са изчезнали. Макадам първоначално не му вярва, но след като проверява как функционира специалната база данни, наречена блокчейн, започва да се съмнява.

Джен поискала от OneCoin доказателства за блокчейна, но служителите на компанията отказват, като посочват, че той е секретен. След като разговаря със специалист по темата, Макадам стига до заключението, че всекидневната оценка на инвестицията ѝ изобщо не отразява истинската ѝ стойност. Тя е била просто измислена цена, създадена в България.

"Беше опустошително, все още не мога да го опиша с думи, краката ми подкосиха, паднах на пода", споделя пострадалата.

Издирването продължава

Макадам не е единствената, която попада в схемата - според анализи Ружа Игнатова е измамила милиони души по целия свят. Европейската полицейска служба обяви парична награда за залавянето ѝ, а тази година бизнесдамата попадна в списъка с 10-те най-издирвани на ФБР, като стана единствената жена, заемаща една от водещите позиции в списъка. В обявата за издирване се предполага, че Игнатова пътува с въоръжена охрана или сътрудници и може да е имала пластична операция или да е променила външния си вид по друг начин.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

Криптокралицата Ружа Игнатова притежавала мезонет с басейн в Лондон за 13,5 млн. паунда

В интервю за Нова телевизия разследващият журналист Николай Стоянов, който е автор на книгата "OneCoin - Жената, която измами света" и разследва измамната схема на Игнатова от години, казва, че според анализите най-логичната локация, където може би се намира криптокралицата, е Дубай.

“Няма как да сме сигурни и че е жива, защото 5 години са много време някой да изчезне напълно от лицето на земята. Същевременно вкарването ѝ в списъка на ФБР дава голямо основание да се смята, че е жива”, посочва Стоянов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023