Криптокралицата Ружа Игнатова притежавала мезонет с басейн в Лондон за 13,5 млн. паунда Снимка: © Фейсбук, Ружа Игнатова

Ружа Игнатова изчезна безследно през 2017 г., но новини за схемите на криптокралицата се появяват постоянно. Съдебен процес в Германия срещу прането на пари постави 41-годишната българка под светлините на прожекторите - и не само нея, а лондонския ѝ мезонет за 13,5 милиона паунда с четири спални и басейн.

Бивш портиер в луксозната жилищна сграда Abbots House в Кенсингтън си спомня как е срещнал Игнатова за първи път през 2016 г., когато тя се върнала от „шопинг пътешествие“ с българските си бодигарди. „Тези двама горки мъже я следваха като претоварени магарета и не им беше останал дъх – трябва да са носели по 20 чанти всеки“, казва той.

Ружа Игнатова тъкмо си е купила продукти от най-скъпите марки - Jimmy Choo, Prada и Calvin Klein, без да се замисли за цената им. Малко по-късно портиерът успява да види вътрешността на апартамента ѝ, който се простира на 640 кв. м.

„Имаше картина на Анди Уорхол в шкафа си и това разби сърцето ми, защото съм завършил колеж по изкуства“, казва бившият полицай, цитиран от BBC.

Друга картина на Уорхол била закачена над камината. Отляво на дивана имало картина на Майкъл Моебиус, представяща кралица Елизабет II, надула балонче от дъвка. Сп. „Private Eye“ оценява творбите на изкуството в мезонета на 500 хиляди паунда. Портиерът се замислил дали Игнатова не харчи парите си целенасочено за предмети, които лесно може да премести, за да не бъдат иззети.

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга

Игнатова е известна със създаването на пирамидата за криптовалути OneCoin. Преди време „The Times“ я описа като „една от най-големите измами в историята“, а според изтекли фирмени документи, цитирани от „Зюддойче Цайтунг“ – мрежата на Игнатова е откраднала най-малко пет милиарда евро. Компанията е в „черния финансов списък“ на криминалните корпорации.

41-годишната жена, известна с прякора си „криптокралицата“, създава дигиталната валута през 2014 г. и обещава да разруши силата на банките. Казва, че хората ще получат обратно контрол върху парите, а с OneCoin всеки може да забогатее, не само елитът на финансовия свят. Предлаганите големи печалби с нисък риск обаче се оказват част от така наречената „Ponzi“ схема, действала в няколко държави.

Игнатова е с обвинения за незаконно присвояване на средства, участие в организирана престъпна група, измама с ценни книжа, пране на пари.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

На 17 септември 2021 г. немският адвокат на Игнатова – Мартин Брайденбах, се изправи пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари и трансфер на 20 милиона евро към лондонска адвокатска кантора, с които била финансирана покупката на луксозния апартамент на криптокралицата в британската столица.

Криптокралицата Ружа Игнатова притежавала мезонет с басейн в Лондон за 13,5 млн. паунда

Още двама души са изправени пред обвинения за източване на милиони евро от измамата на Игнатова.

Адвокати от американската кантора Locke Lord, базирана в Обединеното кралство, изразяват притеснения относно източника на тези 20 милиона евро, които са трансферирани за апартамента в Кенсингтън, става ясно от показания по отделно дело в САЩ. Компаниите на Игнатова обаче преминават през всички проверки за съответствие и процедурата по закупуване продължава заедно с Aquitaine Group – компания от остров Гърнзи, който е данъчен рай за богатите.

Мезонетът е ремонтиран от фирмата Candy & Candy след пожар при предишния собственик – поп певицата Дъфи. Брокерът е Найт Франк, но информацията кой е новият собственик остава скрита от обществото. Според нотариалния акт това е Abbots House Penthouse Limited – една от 12 хиляди компании от о-в Гърнзи, съществуващи само на хартия и притежаващи имоти в Англия и Уелс. Това значи, че не е задължително името на Ружа Игнатова да бъде записвано в документите.

Още няколко подобни фирми без служители от Гърнзи са помогнали за сделката, а като постоянен агент е вписана компанията Aquitaine Group. Всичко това се оказва напълно достатъчно, за да скрие Ружа Игнатова от лондонската полиция, която през 2019 обяви, че не е успяла да открие активи в Обединеното кралство, свързани с OneCoin.

Няколко човека си спомнят за съседката си Ружа Игнатова, но се знае, че тя е живяла в мезонета за кратко през 2016 г. Изглежда, тогава е била готова да се устрои в Лондон. Отворила е офис в града и е отпразнувала 36-ия си рожден ден с лъскаво парти в музея „Виктория и Албърт“. Правила е и планове да запише дъщеря си в частно училище в страната, казват Джейми Бартлет и Роб Бърн от подкаста „The Missing Cryptoqueen“ по BBC, които дълго време следят случващото се около криптокралицата.

По-голямата част от апартамента ѝ в Лондон остава празна. Игнатова изобщо не го посещава през 2017, а на 25 октомври същата година се качва на самолет от София до Атина и изчезва безследно.

Бившият портиер от Кенсингтън посещава мезонета всекидневно, за да го проветрява. „Беше като парник“, казва той.

Криптокралицата Ружа Игнатова притежавала мезонет с басейн в Лондон за 13,5 млн. паунда - локация

Оказва се обаче, че хора, свързани с пирамидата OneCoin, са оставали в луксозния апартамент. През юли 2018 Константин Игнатов – братът на криптокралицата, който наследява схемата, публикува селфи от имота. Негови приятели също посещавали мезонета, спомня си портиерът на сградата. Сред тях е Франк Шнайдер – шефът на охраната на Игнатова. Той беше задържан във Франция през 2019 г. и се очаква този месец да бъде екстрадиран в САЩ.

Според портиера Шнайдер опитал да уреди продажба на мезонета, но се оказва, че имотът бил подготвян да се даде под наем. През това време дошли представители на Aquitaine, които сменили ключалките и изнасяли луксозни вещи в сакове.

Адвокатската кантора Locke Lord също продължила да предлага услугите си на Игнатова дълго след като тя изчезна. Един от партньорите на Ружа Игнатова от Locke Lord ѝ написал писмо през 2018, в което я моли „да бъдат преразгледани интересите ѝ в недвижими имоти в Обединеното кралство“, става ясно от показания на бивш служител по време на дело в американски съд.

Според Джейми Бартлет и Роб Бърн от BBC криптокралицата притежавала още един, по-малък апартамент в сградата, закупен през 2016 за 1,9 милиона паунда. Името на Игнатова отново не присъства в документите, вместо това е вписана поредната фиктивна компания от Гърнзи. Апартаментът бил използван като „таен склад“ след изчезването на 41-годишната жена.

„Всичко това са пари на жертвите на схемата OneCoin, с които са закупени луксозни имоти. В същото време хората, загубили средствата си, са изправени пред емоционална криза и огромни финансови загуби“, казва британският адвокат Джен МакАдам.


 OneCoin се завръща: Представиха новия формат на измамната схема на Ружа Игнатова в Пловдив OneCoin се завръща: Представиха новия формат на измамната схема на Ружа Игнатова в Пловдив



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024