OneCoin се завръща: Представиха новия формат на измамната схема на Ружа Игнатова в Пловдив Снимка: © YouTube.com/One EcoSystem

През 2017 г. криптокралицата Ружа Игнатова изчезна безследно, но изглежда, че схемата ѝ OneCoin все още съществува. Нещо повече – тя се възражда под нова форма.

Кадри на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ показаха, че компанията OneLife - една от двете, управляващи пирамидата - е организирала грандиозно събитие в хотел „Империал“ в Пловдив. Той е собственост на бившия кмет на града Иван Тотев (ГЕРБ).

Мероприятието се е провело в рамките на три дни – от 16 до 18 юли, без намесата на прокуратурата и българските власти, при положение че Ружа Игнатова се издирва вече няколко години. Събитието е събрало участници от поне осем страни, сред които Румъния, Украйна, Русия, Италия. Те са платили скъпи билети за вход.

Според онлайн медията „КлинКлин“ – двойният ВИП билет е струвал 1750 евро, „Клас А“ бил на цена 450 евро, а нормалният пропуск – 250 евро. Целта на събитието е промотирането на криптовалутата OneCoin.

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга

Преди време „The Times“ описа пирамидата OneCoin като „една от най-големите измами в историята“, а според изтекли фирмени документи, цитирани от „Зюддойче Цайтунг“ – мрежата на Игнатова е откраднала най-малко пет милиарда евро. Компанията е в „черния финансов списък“ на криминалните корпорации.

41-годишната жена, известна с прякора си „криптокралицата“, създава дигиталната валута през 2014 г. и обещава да разруши силата на банките. Казва, че хората ще получат обратно контрол върху парите, а с OneCoin всеки може да забогатее, не само елитът на финансовия свят.

Предлаганите големи печалби с нисък риск обаче се оказват част от така наречената „Ponzi“ схема, действала в няколко държави. Според американската прокуратура - OneCoin все още функционира и над 3 милиона инвеститори са вложили средства в криптовалутата.

Игнатова е с обвинения за незаконно присвояване на средства, участие в организирана престъпна група, измама с ценни книжа, пране на пари.

OneCoin се завръща: Представиха новия формат на измамната схема на Ружа Игнатова в Пловдив

Криптовалутата е промотирана от две офшорни компании – OneCoin Ltd, регистрирана в Дубай, и OneLife – в Белиз. Съосновател е Себастиан Гринууд.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той очаква присъда, признавайки се за виновен по обвинение във финансови измами.

Въпреки всичко това, OneCoin се завръща с нова акция и под нов формат. Събитието в Пловдив е публикувано във Facebook групата OneLife Bulgaria още на 21 юни и е озаглавено „The Rise of One Ecosystem“. В групата членуват над 1300 души.

В YouTube канала на One Ecosystem може да бъде открито видео от откриването на събитието в Пловдив, което е с продължителност около час и половина. В клипа се вижда, че гостите са били забавлявани с народни танци, огнени танци и песни.

One Ecosystem има и нов сайт, в който пише, че мисията на компанията е да „подобри качеството на живот“, да „предостави възможности за икономически растеж“ и да „подобри дигиталните продукти и услуги“. Информацията не е в голям обем и не се споменават имена, които стоят зад One Ecosystem.

Във Facebook обаче се вижда, че организатори на събитието в „Империал“ са Димитър Маринчев, Людмил Георгиев, Надя Малакова, Николай Борисов и други. Маринчев е един от близките до Ружа Игнатова, който преди е действал в Бургас.

„Биволъ“ пише, че „фидуциарът“ на издирваната от години Игнатова – Емил Хърсев – е част от Съвета по икономически въпроси към служебното правителство, сформиран през юни от премиера Стефан Янев. Хърсев, който е доцент по финанси в УНСС, купи чрез свое дружество три софийски топ имота от Ружа Игнатова през 2017 г. Според него те били за клиент, чието име не стана известно.

Пирамидата OneCoin не се завръща само в България, а и в чужбина – в държави като Румъния, Украйна, Русия, Тайланд, Виетнам и други страни.


Кейт Уинслет ще продуцира филм за Ружа Игнатова и схемата OneCoin Кейт Уинслет ще продуцира филм за Ружа Игнатова и схемата OneCoin

Лиъм Нийсън ще снима новия си филм на яхтата на Ружа Игнатова в Созопол Лиъм Нийсън ще снима новия си филм на яхтата на Ружа Игнатова в Созопол



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024