Европол обяви парична награда за залавянето на Ружа Игнатова

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова е включена в списъка на най-издирваните бегълци в системата на Европол, след като полицията в Германия я обяви за международно издирване.

Европол ще предостави 5000 евро на хората, които могат да допринесат за разкриването на местоположението на Игнатова, така че тя да бъде арестувана.

Родената в Русе през 1980 г. жена вече няма българско гражданство - в обявлението тя е идентифицирана единствено като "германка".

Обвинението срещу нея е за съучастие в схема за финансова измама в особено големи размери и пране на пари.

"Издирваното лице, в качеството си на движеща сила и изобретателка на т.нар. криптовалута OneCoin, е заподозряно за привличането на средства от инвеститори по цял свят във "валута". Инвеститорите са подведени за техническата основа на т.нар. "копаене" на валутата. Предполагаемата постоянно растяща стойност на OneCoin е вътрешно посочвана от обвиняемата Игнатова и не се базира на каквито и да е пазарни механизми. Установените до този етап на разследването щети се оценяват на повече от 88 милиона евро. Пълният размер на щетите вероятно е значително по-голям", се казва в информацията на прокуратурата в Билефелд.

Според данните в Европол - възможно е тя да е присвоила няколко милиарда щатски долара.

Ружа Игнатова е в неизвестност от 25 октомври 2017 г. и не се е появявала публично оттогава.

Европол търси съдействие от гражданите за установяване на местоположението на Игнатова срещу парично възнаграждение и запазване на конфиденциалността на източниците. От службата предупреждават, че "издирваното лице или придружителите му може да са въоръжени".

Междувременно в България: на 12 май 2022 г. в Storytel ще излезе първата българска документална аудио поредица, посветена на измамамта OneCoin и Ружа Игнатова.

“OneCoin: Жената, която измами света” e журналистическо разследване на автора от в. "Капитал" Николай Стоянов, който проследява историята на Игнатова от години. Разследването ще бъде разказано с гласовете на актрисата Биляна Петринска (гласът на Ружа), журналистът Денислав Борисов, Христо Чешмеджиев и Петя Абаджиева.

Схема "OneCoin" на Ружа Игнатова се смята за една от най-големите финансови измами в историята. През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

На 17 септември 2021 г. немският адвокат на Игнатова – Мартин Брайденбах, се изправи пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари и трансфер на 20 милиона евро към лондонска адвокатска кантора.

Кейт Уинслет ще продуцира филм за Ружа Игнатова и схемата OneCoin

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024