Схемата "OneCoin" на Ружа Игнатова се смята за една от най-големите финансови измами, а щетите от нея възлизат на минимум 4 млрд. евро. Цялата история за българската "крипто кралица" е разказана в първата документална поредица в аудио формат - "One Coin: Жената, която измами света".

Проектът е разследване на журналиста от в. "Капитал" Николай Стоянов, който проследява историята на Игнатова от години, и е специално създаден за платформата за аудиокниги Storytel. Историята, състояща се от 7 епизода, е разказана с гласовете на актьорите Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев, Петя Абаджиева и журналиста Денислав Борисов.

"One Coin: Жената, която измами света" систематизира всички факти и открития около Ружа Игнатова, продавала несъществуващата криптовалута OneCoin, и измамила близо 3,5 млн. души в цял свят. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие в схема за финансова измама в големи размери и пране на пари. По-рано Европейската полицейска служба обяви парична награда за залавянето на Игнатова, която е в неизвестност от 2017 г. насам.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

Европол обяви парична награда за залавянето на Ружа Игнатова

Според Николай Стоянов, автор на поредицата, едно от нещата, което прави OneCoin толкова успешна измама е, че това не е просто една схема, замислена в момента, а тя привлича много опитни хора от други подобни схеми и стъпва на опита на вече изградените мрежи на участниците в нея. Той споделя, че не е очаквал историята за Ружа Игнатова да се превърне в такъв феномен. Макар да се смята, че чрез OneCoin са усвоени близо 4 млрд. долара, журналистът допуска и размерът на щетите да е далеч по-голям от това.

Според сайта на OneCoin, бизнесът на компанията е продажбата на обучителни материали. Клиентите могат да си купят "обучителни пакети" на различни стойности, които включват "женоти", с които се получава правото да се копае несъществуващият OneCoin. Така редица заинтересовани се включват в схемата от възможността за бърза печалба от обещаваното почти сигурно поскъпване на валутата.

Основната цел на документалната поредица на Storytel е да запознае и oбразова публиката в детайли за крипто схемата и да спомогне за предпазването на бъдещи жертви на финансови измами.

Документалната поредица вече е достъпна за слушане в Storytel.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Остин Бътлър и какво коства да изиграеш Елвис Пресли

Възходът, падението и любовната история на Краля на рокенрола са в центъра на новия биографичен филм "Елвис"

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.