Историята за "крипто кралицата" Ружа Игнатова, разказана в документалната поредица на Storytel

Схемата "OneCoin" на Ружа Игнатова се смята за една от най-големите финансови измами, а щетите от нея възлизат на минимум 4 млрд. евро. Цялата история за българската "крипто кралица" е разказана в първата документална поредица в аудио формат - "One Coin: Жената, която измами света".

Проектът е разследване на журналиста от в. "Капитал" Николай Стоянов, който проследява историята на Игнатова от години, и е специално създаден за платформата за аудиокниги Storytel. Историята, състояща се от 7 епизода, е разказана с гласовете на актьорите Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев, Петя Абаджиева и журналиста Денислав Борисов.

"One Coin: Жената, която измами света" систематизира всички факти и открития около Ружа Игнатова, продавала несъществуващата криптовалута OneCoin, и измамила близо 3,5 млн. души в цял свят. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие в схема за финансова измама в големи размери и пране на пари. По-рано Европейската полицейска служба обяви парична награда за залавянето на Игнатова, която е в неизвестност от 2017 г. насам.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

Европол обяви парична награда за залавянето на Ружа Игнатова

Според Николай Стоянов, автор на поредицата, едно от нещата, което прави OneCoin толкова успешна измама е, че това не е просто една схема, замислена в момента, а тя привлича много опитни хора от други подобни схеми и стъпва на опита на вече изградените мрежи на участниците в нея. Той споделя, че не е очаквал историята за Ружа Игнатова да се превърне в такъв феномен. Макар да се смята, че чрез OneCoin са усвоени близо 4 млрд. долара, журналистът допуска и размерът на щетите да е далеч по-голям от това.

Според сайта на OneCoin, бизнесът на компанията е продажбата на обучителни материали. Клиентите могат да си купят "обучителни пакети" на различни стойности, които включват "женоти", с които се получава правото да се копае несъществуващият OneCoin. Така редица заинтересовани се включват в схемата от възможността за бърза печалба от обещаваното почти сигурно поскъпване на валутата.

Основната цел на документалната поредица на Storytel е да запознае и oбразова публиката в детайли за крипто схемата и да спомогне за предпазването на бъдещи жертви на финансови измами.

Документалната поредица вече е достъпна за слушане в Storytel.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024