Историята за "крипто кралицата" Ружа Игнатова, разказана в документалната поредица на Storytel

Схемата "OneCoin" на Ружа Игнатова се смята за една от най-големите финансови измами, а щетите от нея възлизат на минимум 4 млрд. евро. Цялата история за българската "крипто кралица" е разказана в първата документална поредица в аудио формат - "One Coin: Жената, която измами света".

Проектът е разследване на журналиста от в. "Капитал" Николай Стоянов, който проследява историята на Игнатова от години, и е специално създаден за платформата за аудиокниги Storytel. Историята, състояща се от 7 епизода, е разказана с гласовете на актьорите Биляна Петринска, Христо Чешмеджиев, Петя Абаджиева и журналиста Денислав Борисов.

"One Coin: Жената, която измами света" систематизира всички факти и открития около Ружа Игнатова, продавала несъществуващата криптовалута OneCoin, и измамила близо 3,5 млн. души в цял свят. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие в схема за финансова измама в големи размери и пране на пари. По-рано Европейската полицейска служба обяви парична награда за залавянето на Игнатова, която е в неизвестност от 2017 г. насам.

През януари 2018 г. българската и немската прокуратура, заедно с Европол, нахлуха в офисите на OneCoin, а година по-късно братът на Ружа Игнатова – Константин, беше арестуван в Лос Анджелис, след като продължи бизнеса ѝ. Той се призна за виновен.

Европол обяви парична награда за залавянето на Ружа Игнатова

Според Николай Стоянов, автор на поредицата, едно от нещата, което прави OneCoin толкова успешна измама е, че това не е просто една схема, замислена в момента, а тя привлича много опитни хора от други подобни схеми и стъпва на опита на вече изградените мрежи на участниците в нея. Той споделя, че не е очаквал историята за Ружа Игнатова да се превърне в такъв феномен. Макар да се смята, че чрез OneCoin са усвоени близо 4 млрд. долара, журналистът допуска и размерът на щетите да е далеч по-голям от това.

Според сайта на OneCoin, бизнесът на компанията е продажбата на обучителни материали. Клиентите могат да си купят "обучителни пакети" на различни стойности, които включват "женоти", с които се получава правото да се копае несъществуващият OneCoin. Така редица заинтересовани се включват в схемата от възможността за бърза печалба от обещаваното почти сигурно поскъпване на валутата.

Основната цел на документалната поредица на Storytel е да запознае и oбразова публиката в детайли за крипто схемата и да спомогне за предпазването на бъдещи жертви на финансови измами.

Документалната поредица вече е достъпна за слушане в Storytel.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023