Снимка: © Screenshot

Ден за извинения – така премина изслушването на вицепремиера Калина Константинова в Народното събрание, предизвикано от решението на правителството за прекратяване на плана за разселване на бежанци от Украйна. Първо, тя се извини за острите си думи от началото на седмицата и се обърна към "онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати".

След това председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска друго наказание и извинение - заради държанието на депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта. Причината - той показа "среден пръст" в пленарната зала. Атанасова поиска той да бъде наказан с порицание.

„Току що станахме свидетели на още една отвратително грозна демонстрация. Ваш колега от вашата парламентарна група показа изключително неприличен жест към народните представители. Това е груба и просташка демонстрация. Моля да уведомите г-н Петров, че не се намираме в кръчма, в която той обичайно се намира, за да пее, а сме в Народното събрание и това е недопустимо нито в пленарната зала, нито срещу герба и знамето на България и ЕС, нито на дата като 2 юни", заяви Атанасова.

Жестът на Ицо Хазарта бе проворикан от това, че от местата си в пленарната зала депутатите от ГЕРБ вдигнаха листове с надпис "оставка" по време на изслушването на Константинова. След проверка на записите от залата, председателстващият заседанието наказа депутата от ПП - със "забележка". Самият Христо Петров се извини от парламентарната трибуна, че си е позволил жеста в Народното събрание. Но уточни, че според него този жест е най-малкото, което може да се отправи към тези, към които е бил отправен.

Тя на свои ред Калина Константинова отговори на призивите от опозицията за оставка: "Бежанците, за които ГЕРБ носеше отговорност, живяха години наред в центрове от този тип (като този в Елхово, б.р.), в далеч по-лоши условия, така че отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност".

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Димитър Гочев също осъди призивите на ГЕРБ и посочи, че докато Държавната агенция по бежанците е била управлявана от ГЕРБ, институцията е имала напълно различни цели, от тези които е създадена.

„Винаги съм бил погнусен от начина, по който Държавната агенция по бежанците, управлявана от ГЕРБ, се отнасяше към хората, търсещи закрила в България", каза той.

Гочев определи искането за оставка към Константинова като „израз на едно ужасяващо лицемерие“.

На този фон премина изслушването на вицепремиера по ефективното управление. Константинова каза, че България се е "справила с предизвикателство, което никога не е срещала" и нито за секунда не е позволила и да се доближи до тежка хуманитарна криза и хора на улицата.

Пред парламента тя обясни, че към днешна дата под 500 човека се намират в буферните центрове и 3 хил. са настанените в държавните бази, а над 12 хил. украински бежанци се намират в хотелите, сочат предварителните данни.

„Резултатите сочат, че днес задачата вече е изпълнена и невъзможното е направено“, каза Константинова.

Константинова: Извозването на украинците спира, ще има два буферни лагера за най-нуждаещите се

Вицепремиерът посочи, че над 4000 украинци вече работят у нас, а над 300 украински деца посещават училище.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов каза пред парламента, че правителството си е позволило да наруши осигурителните права на българските граждани, като е допуснало решението за пренастаняване на бежанци към санаториумите за рехабилитация и лечение към НОИ. От своя страна, Константинова отговори, че няма нито един настанен бежанец в подобен санаториум.

По повод критиките, че не е присъствала по време на операцията по преместване на бежанците на 31 май, вицепремиерът посочи, че в края на миналата седмица екипът на целия щаб е отишъл във Варна, а самата тя е отишла в събота и се е прибрала в сряда.

"Прибрах се вчера. През цялото време бях между Варна и Бургас. Така, че бях на терен с абсолютно всички хора, които работиха денонощно, за да се случи това, което се случи", каза тя.

Константинова каза, че в момента в буферните центрове има малко под 500 човека, които ще бъдат настанени в рамките на следващите 24 часа към места, адекватни за техните нужди. Тя посочи, че най-вероятно още утре буферният център в Елхово ще бъде затворен, защото вече няма нужда от него и ще има достатъчно места в буферния център в Сарафово.

От ГЕРБ поставиха и въпрос какво ще стане с държавните служители, които са резервирали своите почивки във ведомствените станции, но вместо тях - български граждани, които плащат данъци, в станциите ще има настанени бежанци. На това вицепремиерът отвърна, че вярва, че държавните служители ще намерят у себе си съпричастност към хората, бягащи от война.

Без топла вода и храна: нощ първа за украинските бежанци във фургоните в Елхово


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени