Денков:  Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост Снимка: © Screenshot

ГЕРБ и ДПС саботират съдебната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост,“ каза бившият министър-председател акад. Николай Денков.

ГЕРБ и ДПС блокират четири закона, от които зависят следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това стана ясно от думите на Денков.

Той допълни, че още в края на миналата година всички действия, които зависят от Министерския съвет, са били направени.

Законопроектите са внесени в Народното събрание (НС), но стоят блокирани в комисии с председатели от ГЕРБ, припомни актуалната ситуация Денков. Именно от председателите на комисии зависи дали ще бъде внесен за разглеждане даден законопроект.

В момента, за да бъде извършено второто плащане, НС трябва да гласува четири законопроекта: закона за личния фалит, който е приет на първо четене през юни 2023 година; приемане на правилата за работа на Комисията за противодействие на корупцията.

„Тези правила са изпратени в ЕК още през октомври, но оттогава досега тече кореспонденция, в която по същество ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които осигуряват правилна работа на комисията. Затова на 6 март внесохме вариант на тези правила и те не са влезли за разглеждане,“ заяви Денков и уточни, че и двата законопроекта са блокирани в комисии с председатели от ГЕРБ – съответно Анна Александрова и Рая Назарян.

Денков допълни, че другият закон, от който зависят парите по ПВУ защитава подателите на сигнали.

„Текстовете бяха променени от ГЕРБ по начин, който не е приемлив за ЕК и той е блокиран в комисията по правни въпроси, където председател отново е Анна Александрова от ГЕРБ,“ каза още Денков и допълни, че се надява поне четвъртият закон - този за климатична неутралност, който е включен в дневния ред, да бъде приет.

Бившият министър на правосъдието Атанас Славов посочи и три причини, заради които ГЕРБ и ДПС блокират текстовете в сектор „Правосъдие“ и на практика изпратиха страната на предсрочни избори.

„Едната причина е, за да запазят удобните си мнозинства във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, защото новият закон предвиждаше деполитизация на участието в двата органа,“ каза Славов и допълни, че втората причина е, за да могат „да използват предизборно антикорупционната комисия, трета причина – да получат амнистия за престъпления извършени преди 2021 година“.

„Това са три конкретни, силно мотивиращи причини, за да отидем на избори,“ обобщи Славов.

Така от думите им стана ясно, че докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има.

България изостава с повече от една година от крайния срок, в който трябваше да изпълни задачите си по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за да получи второ плащане в размер на повече от 1,2 милиарда лева от Европейския съюз.

Според първоначалния план - вече трябваше да има и още две плащания, но и по тези два етапа има сериозно забавяне в изпълнението.

Защо се бавят 1,2 млрд. лв. за България по Плана за възстановяване? (Инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024