Денков:  Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост Снимка: © Screenshot

ГЕРБ и ДПС саботират съдебната реформа и жертва на този саботаж пада второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост,“ каза бившият министър-председател акад. Николай Денков.

ГЕРБ и ДПС блокират четири закона, от които зависят следващите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това стана ясно от думите на Денков.

Той допълни, че още в края на миналата година всички действия, които зависят от Министерския съвет, са били направени.

Законопроектите са внесени в Народното събрание (НС), но стоят блокирани в комисии с председатели от ГЕРБ, припомни актуалната ситуация Денков. Именно от председателите на комисии зависи дали ще бъде внесен за разглеждане даден законопроект.

В момента, за да бъде извършено второто плащане, НС трябва да гласува четири законопроекта: закона за личния фалит, който е приет на първо четене през юни 2023 година; приемане на правилата за работа на Комисията за противодействие на корупцията.

„Тези правила са изпратени в ЕК още през октомври, но оттогава досега тече кореспонденция, в която по същество ГЕРБ и ДПС не приемат част от изискванията, които осигуряват правилна работа на комисията. Затова на 6 март внесохме вариант на тези правила и те не са влезли за разглеждане,“ заяви Денков и уточни, че и двата законопроекта са блокирани в комисии с председатели от ГЕРБ – съответно Анна Александрова и Рая Назарян.

Денков допълни, че другият закон, от който зависят парите по ПВУ защитава подателите на сигнали.

„Текстовете бяха променени от ГЕРБ по начин, който не е приемлив за ЕК и той е блокиран в комисията по правни въпроси, където председател отново е Анна Александрова от ГЕРБ,“ каза още Денков и допълни, че се надява поне четвъртият закон - този за климатична неутралност, който е включен в дневния ред, да бъде приет.

Бившият министър на правосъдието Атанас Славов посочи и три причини, заради които ГЕРБ и ДПС блокират текстовете в сектор „Правосъдие“ и на практика изпратиха страната на предсрочни избори.

„Едната причина е, за да запазят удобните си мнозинства във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, защото новият закон предвиждаше деполитизация на участието в двата органа,“ каза Славов и допълни, че втората причина е, за да могат „да използват предизборно антикорупционната комисия, трета причина – да получат амнистия за престъпления извършени преди 2021 година“.

„Това са три конкретни, силно мотивиращи причини, за да отидем на избори,“ обобщи Славов.

Така от думите им стана ясно, че докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има.

България изостава с повече от една година от крайния срок, в който трябваше да изпълни задачите си по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за да получи второ плащане в размер на повече от 1,2 милиарда лева от Европейския съюз.

Според първоначалния план - вече трябваше да има и още две плащания, но и по тези два етапа има сериозно забавяне в изпълнението.

Защо се бавят 1,2 млрд. лв. за България по Плана за възстановяване? (Инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024